Da li i Vas iskrenost nekad košta glave?

Koliko ste prijatelja izgubili samo zato jer ste ponovili njihove riječi, javno, rekli istinu u oči?!

U svojih trideset i kusur godina stekla sam tek nekoliko pravih prijatelja. One koji su me tapšali po leđima sa nožem u rukama, sva sreća njih sam se riješila upravo zahvaljujući svom jeziku.

Za mene osobno, najgori je osjećaj kad šutite, slušate „prijatelje“ oko sebe, svjesni ste toga da Vas lažu, a Vi znate istinu. Što Vas sprečava da je kažete? Bojite li se da će vas baš TI prijatelji odbaciti?? Govoriti ružno o Vama? Pa oni to već i rade. Sa Vama su divni, suosjećani, pružaju Vam riječi podrške, pomažu Vam, ali čim im okrenete leđa, sve vaše probleme, sumnje, priče, dogodovštine ispričati će drugima, ismijavati vam se i raditi budalu od Vas. Pitam Vas, dali Vam zaista trebaju takvi prijatelji?

Najveći problem nastaje kada javno odlučite izgovoriti istinu, možda to i ne treba biti prava istina, već samo ponovite njihove izgovorene riječi. Tada postajete neprijatelj, jer oni tek tada postaju svjesni da Vi ne šutite, u tom trenu Vi prestajete hraniti njihov ego. Istovremeno, preobražavate se u osobu koja prihvaća kritiku i ne boji se istine. Prestajete se ispričavati za svaku izgovorenu riječ, i shvaćate koliko ste veliki. Tek tada počinjete graditi svoju osobnost i svoje Ja.

U današnje vrijeme kada istina postaje luksuz, morate biti svjesni toga, da imati samo jednog takvog prijatelja znači mnogo više nego imati stotinu lažnih.

Iskreno, i  ja se osjećam puno bolje i bogatije bez lažnih prijatelja.

Ono što je meni osobno zanimljivo, a pri ovome opisujem vlastiti primjer, je kada mi osoba koja me laže u oči, osoba o kojoj znam mnogo više nego sam ikada ikome o tome pričala, počne pričati o karakteru. Osoba koja karaktera nema. Moram priznati, možda je smiješno, ali zapravo je pomalo tužno.

Znam i ja špilati damu, dići nos do neba i praviti se fina. Razlika je u tome što se ja ne pravim…ja ne sakrivam svoje greške, ja sam ih prihvatila i napravit ću ih vjerojatno još stotine. Ali ne lažem svoje prijatelje, ne ismijavam ih i ne pričam iza leđa.

Toliko o karakteru.

A.Z.