SVJETSKI POZNAT ARHITEKT BORIS PODRECCA UVELIČAO GLAMUROZNU SVEČANOST

ba2

Kako bi svečano obilježili dodjelu tradicionalne Brick Award nagrade za najbolje arhitekte koji su u gradnji koristili opeku, tvrtke Wienerberger i Tondach organizirale su čarobnu večer u kojoj su spojili dvije umjetnosti – arhitekturu i operu. Tijekom svečanosti odabrane su građevine i arhitekti koji će Sloveniju i Hrvatsku predstavljati na međunarodnom natjecanju Brick Award 16. Skup je uveličalo oko tri stotine ljubitelja gradnje opekom i arhitekata. Četiri arhitektonska ostvarenja osvojila su Brick Award 2015 SEE te će se natjecati za glavnu nagradu u Beču. Kulminacija veličanstvene večeri bila je maestralna izvedba opere Carmen koja je podsjetila da je i u arhitekturi, kao i u životu, strast ono što nas pokreće i motivira.

Prestižna nagrada Brick Award već se cijelo desetljeće svaku drugu godinu dodjeljuje najboljim projektima koji su koristeći opeku uspjeli ostaviti trajan utisak u arhitekturi. Ove su godine uz tvrtke organizatore partneri bile i strukovne komore arhitekata Hrvatske i Slovenije.

Prvi odabrani projekt bio je projekt Arheološkog muzeja Vučedol, biroa Radionica arhitekture iz Vukovara. Osnovna ideja koncepta za arheološki muzej bila je integracija u teren i okoliš. Sljedeći nagrađeni projekt bio je projekt Opečne soseske, biroa Dekleva Gregorič, arhitekti iz Ljubljane.

Komisija je među prispjelim projektima odabrala i kuću u Serdarovoj ulici, biroa Dva arhitekta iz Zagreba. Prostorna kompozicija kuće određena je strmim terenom i pogledom na grad. Kao posljednja nagrađena zgrada je bila Kuća S, biroa MVA Mikelić Vreš iz Krapinskih Toplica. Moderno, prostorno i svijetlo, odlike su obiteljske Kuće S. Prema želji vlasnika da se prostor življenja odvoji od tla, kuća je projektirana prema konceptu lebdeće atrijske kuće.

“Čast mi je upoznavati ljude koji grade lijepe objekte i tako oplemenjuju naš prostor i susjedstva. U samoj srži i viziji tvrtki Wienerberger i Tondach su kvaliteta, estetika, funkcionalnost i trajnost. Uvijek nastojimo ustrajati na dodanoj vrijednosti. Nastojimo da te vrijednosti kao ljudi i arhitekti, kroz stvaranje, dijele i naše kolege koje se natječu na Brick Awardu. Tako da možemo nagraditi i potaknuti one najbolje.”, ovim povodom rekao je Božo Černila, član uprave Wienerbergera SEE.

Nakon svečane dodjele kipića svim nagrađenim arhitektima, predavanje je održao poznati arhitekt profesor Boris Podrecca. Predavanje je predstavilo velik broj sjajnih europskih arhitektonskih projekata, s naglaskom na objekte u simbiozi s okolišem. Međunarodno priznati arhitekt Podrecca je i sam realizirao veći broj stambenih kompleksa, nebodera, hotela, muzeja i brojne projekte javnih prostora, što ga čini inspirativnim i cijenjenim predavačem.

Za kraj, svi su uživali u operi Carmen i ugodnom druženju dugo u noć. Opeka, arhitektura i gradnja još su jednom u sklopu nagrade Brick Award dobile pažnju kakvu zaslužuju.