Sigurni smo da ste je vidjeli u trgovini, no jeste li je kupili i nalazi li se ona na vašem jelovniku?

Ako se još niste odlučili, upravo ćemo vam dati nekoliko dobrih razloga da je počnete konzumirati.

Rođakinja krastavca i dinje, zvonolikog oblika i jako narančastog mesa. Na našem tržištu pojavila se prije nekoliko godina i zauzela mjesto broj jedan u vegetarijanskoj prehrani.

Evo nekoliko zdravstvenih prednosti njene konzumacije:

  1. Karotenoid

Važan antioksidans koji se javlja u mnogim oblicima. Butternut tikva opskrbljuje vaš organizam sa čak četiri vrste antioksidanasa: beta-karoten, alfa-karoten, lutein i zeakantinom. Beta i alfa-karoten, u vašem će se organizmu pretvoriti u A vitamin, a druga dva, pomoći će vašim očima da bolje vide, te u izbjegavanju bolesti, poput sive mrene.

  1. Vlakna

Osim odličnog vitamina A, butternut sadrži topiva i netopiva vlakna, a oba su vrlo korisna za organizam. Topiva vlakna pomoći će vašem organizmu u održavanju šećera u krvi, a druga će očistiti vaš probavni trakt, te su odlična za ljude sa sporim metabolizmom. Napomenimo i to da je odlična za prehranu dijabetičara.

  1. Elektroliti

Već smo navikli da elektrolite pronalazimo u sportskim napicima, no u ovom slučaju nalaze se i u butternut tikvi. Kalij, kalcij i magnezij najvažnija su tri elektrolita koja se nalaze u ovoj tikvi. Uloga navedenih minerala je uspostavljanje ravnoteže tekućine u organizmu, a osim toga i održavanje zdravlja mišića, srca i živaca. Samo jedna porcija, 100 grama tikve, daje vam deset posto dnevnih potreba za kalijem, jedanaest posto za magnezijem i šest posto kalcija.

  1. Vitamin C

I oni koji se možda ne razumiju u prehranu, znaju da je upravo ovaj vitamin zdrav. Vitamin C je antioksidans, smanjuje stres kojem su naše stanice izložene tijekom dana, a osim toga, usporava i proces starenja. Ako ne znate čemu antioksidansi služe, oni smanjuju stanične mutacije, koje s vremenom dovode i do raka. Jedna porcija tikve, već smo naveli 100 grama, opskrbljuje vaš organizam sa 32-39 posto dnevnih potreba za vitaminom C.

  1. Zdrava grickalica

Osim tikve, jestive su i njene koštice. Izvadite ih, ispecite i imati ćete zdravu grickalicu. Sjemenke ove tikve bogate su zdravim masnoćama, vlaknima i proteinima.

  1. Bitamin B

B – kompleks iz iznimne je važnosti za zdravlje, pogotovo za zdravlje mozga. U samo jednoj porciji tikve dobit će te 19% vitamina B, 11% vitamina B2 i 4% vitamina B3

  1. Smanjivanje upalnih procesa

Zbog čega upravo butternut tikva smanjuje upalne procese u organizmu? Zbog toga jer je bogata spojevima koji, dokazano, imaju upravo takvo djelovanje. Vitamin C, kukurbitacin-spojeve koji imaju potencijalno djelovanje protiv karcinoma, te omega-3 masne kiseline. Da dobro ste pročitali. Omega-3 kiseline, upravo one koje se nalaze u ribi, te ako ne volite ribu, butternut je odlična zamjena.

  1. Mršavljenje

Ovo je odlična namirnica, puna raznih nutrijenata, ali jako malo kalorija. Stoga je odlična za osobe koje paze na svoju tjelesnu težinu. Zadovoljit će glad, spriječiti prejedanje, a nećete se udebljati. Osim toga, ovu je tikvu moguće pripremiti na različite načine, od krem juhe, pečene u pećnici, dodatak jelima kao pire…

Stoga, slijedeći puta kada obavljate vaš shoping, ne zaboravite na butternut tikvu i učinite dobro za vaš organizam.

Ana-Marija Karakaš