Evo kako dočekati 2021. bez stresa i brige

dočekati 2021

Iako zvuči pomalo utopijski ovih dana, moguće je zaustaviti ili barem staviti pod kontrolu stres i brige koje imate. Posljednji potresi samo su nam vratili loše uspomene na onaj iz ožujka, a uz koronu i sve druge posljedice, normalno je da jedva čekate završiti ovu godinu, ali možda i strahujete što nas čeka u novoj 2021. Nadamo se da ste vi i vaši najdraži zdravi i na sigurnom, a evo što savjetuju stručnjaci kako vratiti dobro raspoloženje.

Osvjesti, prihvati i kreni naprijed

Prije svega najvažnije je shvatiti da kako god se trenutno osjećate – to je sasvim normalno i prihvatljivo. Vi i vaši ukućani možete imati sasvim drugačije reakcije na događaje posljednjih dana i nitko od vas ne bi bio više u pravu ili u krivu. Naime, svatko drugačije reagira na šok i stres – neki se nekontrolirano smiju ili su vrlo pozitivni dok se drugi možda nekontrolirano tresu i ne mogu prestati plakati. Stanite i razmislite kako se osjećate i što mislite da bi vam pomoglo prebroditi sve ovo. Možda šetnja, možda da se isplačete ili pak vičete – ili sve to zajedno, zašto ne! Važno je samo ne potiskivati emocije i misli ili ih ignorirati. Prihvatite ih, neka prođu kroz vas i onda ih otpustite kad ste spremni i okrenite se veselijem razmišljanju. 

Uvijek ima mjesta za zahvalnost

Nije lako biti zahvalan u teškim situacijama. Nije lako biti zahvalan ni kada je sve ok, ako niste tako naučeni razmišljati. No zahvalnost je zaista moćan alat koji vam pomaže da sagledate što sve imate, da nije sve tako crno i pomaže vam fokusirati se na dobre stvari. Nažalost, ogromna je tragedija izgubiti dom, no svijetla točka je to da je cijela obitelj i dalje na okupu, živa i zdrava. Ukoliko ste ovih dana pretrpjeli “samo” psihičke posljedice bez da je potres na vas i vaš život dodatno utjecao, tada imate na mnogočemu biti zahvalni: i dalje imate dom, obitelj, zdravlje, toplu vodu i struju i tako redom.

Mnogi kažu da im pomaže pisanje dnevnika zahvalnosti, a za kraj godine možete napraviti veliki popis na čemu ste sve zahvalni u 2020.

Možda na tome što nitko od vas i obitelji nije dobio koronu ili možda to da ste izgubili posao, ali pritom našli još bolji ili pokrenuli vlastiti. Može biti i to da ste živi i zdravi dočekali kraj ove godine – i to je veliki uspjeh!

Istaknuto: 5 stvari koje će vam se dogoditi kad počnete prakticirati mindfulness!

Planovi za 2021.

Bez obzira u kakvom ste trenutno stanju, može vam pomoći da se okrenete pozitivnim mislima, nadi i planovima za budućnost. Nada je zaista poseban osjećaj koji ljude izvlači i iz najcrnijih misli. Ponovo uzmite papir i olovku i ovoga puta napišite sve male i velike želje i snove kojima stremite u 2021. ili čak i nakon nje. Možda planirate kupnju stana, osnivanje obitelji, zaruke, putovanje.. Nema premalog ili prevelikog cilja ili želje, sve stavite na papir. Pritom ne razmišljajte je li navedeno moguće ostvariti ili kako će se točno ostvariti. Danas samo sanjarite i pišite. U ovom trenutku ne znate i ne možete znati što vas sve čeka i na koje sve načine može doći do ostvarenja želja sa papira. I zapamtite: ako već morate misliti – mislite pozitivno!

Istaknuto: 7 navika koje su ključne za sreću

Osmijeh je lijek

Većina nas 2021. godinu dočekat će doma uz najmilije i ako nas pitate, ne bismo je željeli ni provesti nikako drugačije. Nakon burne godine, miran doček uz najdraže, uz puno zagrljaja, poljubaca i veselja itekako može utjecati na vaše raspoloženje. Puno više nego zagušene diskoteke ili precijenjeni restorani. Pronađite veselje u tome da isplanirate aktivnosti i meni za novogodišnju večer kod kuće. Obavezno u plan uključite neke zabavne komedije za sebe i partnera ili prilagođene ukoliko će i djeca gledati. Dodajte i zabavne društvene igre ili osmislite novu tradiciju. Važno je da se zabavljate i barem na jednu večer zaboravite sve brige i fokusirate se samo na sadašnjost, zahvalnost i nadu u bolje sutra.

Foto: Pexels

Midas Widget

Ostavite komentar