Kako prenosi Jutarnji.hr, u utorak kada je katastrofalni potres pogodio Baniju, HGSS-ovac Kruno Stipetić iz Ogulina krenuo je sa svojim psom pomoćnikom Dracom u akciju spašavanja te su uspjeli ispod ruševina pronaći živu osobu i spasili su još jedan ljudski život.

Međutim, gospodin Kruno kaže da je za to zaslužan njegov pas Draco.

– Nisam ja pronašao nego je pas pronašao – kaže Kruno.

– Postojala je sumnja da je osoba ostala negdje u zgradi. Sa psom sam pretraživao sve prostorije i jedna prostorija bila je zatrpana ciglom, na visini od metar i pol do dva. Hrpa cigle je bilo u prostoriji od nekih 20 – 25 kvadrata, a vrata su, naravno, bila zablokirana.

Kolege vatrogasci i kolege iz GSS-a razbili su ta vrata motorkama i sjekirama. Psa sam proslijedio unutra i on je vrlo brzo locirao osobu – ispričao je Stipetić za Jutarnji.hr. Zarobljena osoba je kako saznajemo zaposlenica petrinjske Gradske vijećnice, a pas Draco kad ju je locirao, sjeo je kako bi čuvao lokaciju i počeo lajati. Kruno je objasnio da po njegovom lavežu točno zna je li osoba živa ili mrtva. Srećom, ovog puta je njegov lavež nagovještavao sretan kraj!

‘Ja sam morao odmah otići dalje, tražiti druge. Kolege iz GSS-a i vatrogasci ostali su tamo micati cigle. Ispod njih, osoba je bila živa. U principu, 90 posto sam bio siguran da je živa jer pas drugačije reagira, drugačije laje, ima drugačiju boju tona – objasnio je Kruno.

– Nakon dva sata došla je moja ekipa, čestitati mi i poljubiti psa. Znate kako to ide – prepričava Kruno.

Obaj heroj je belgijski ovčar star sedam i pol godina koji je licenciran za potragu u ruševinama i lavinama, a do sada je pronašao jako puno osoba.

– Mi se ne natječemo u Gorskoj službi, to je sve timski rad. Ne bih o brojkama, ali jako puno., kaže Kruno kojemu je Draca starog jednu godinu poklonio prijatelj.

S dvije i pol godine, pas je besprijekorno prošao test agresivnosti i položio za prvu licencu, jednu od najtežih u Europi. Tako su Kruno i Draco osim što su najbolji prijatelji postali i  vrijedni članovi gotovo svih GSS-ovih potraga u Hrvatskoj, i šire. Njihovim avanturama nema kraja, tako su zajedno visili iz helikoptera, s litica, plovili u čamcima, a najveće zadovljstvo im je kada spase nečiji život.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Jutarnji.hr (@jutarnji.hr)