Već neko vrijeme sanjate o prinovi u obitelji, no još se nije dogodilo? Vjerujemo da će vam se želja uskoro ostvariti, a u međuvremenu isprobajte ove trikove za koje neki stručnjaci tvrde da pridonose bržem začeću!

Jeste li posjetili ginekologa?

Uvriježeno je mišljenje da se ginekologu ide tek kada test pokaže pozitivno. Bilo bi dobro dogovoriti informativni susret na kojem ćete možda napraviti i neke inicijalne pretrage te dobiti preporuku za prenatalne vitamine. Tako se budućim trudnicama često preporučuje uzimanje folne kiseline za koju je znanstveno dokazano da potpomaže pravilnom razvoj neuralne cijevi u fetusa.

Odlaskom ginekologu bit ćete sigurni da ste dobili pravodobne i sigurne informacije te da začeću pristupate na najbolji i najzdraviji način.

Učestalost seksualnih odnosa

Nekada se vjerovalo da odnosi ne bi trebali biti prečesti jer kratka apstinencija povećava kvalitetu spermija, no zapravo je obratno. Što češće prakticirate odnose, to je sperma kvalitetnija. Ne biste se trebali opterećivati i imati odnose samo s ciljem začeća, već naći balans između užitka i povećane aktivnosti u svrhu brže trudnoće.

Poze koje se preporučuju

Iako ne postoje čvrsti dokazi za ovu tezu, brojne žene kažu da im je pomoglo u začeću. Često možemo čuti i od starijih generacija žena da misionarski položaj (kada je muškarac gore) omogućuje lakše začeće. Isto se tvrdi i za tzv. doggy stil. Navodno u tom položaju spermatozoidi lakše dopiru do grlića maternice. Svakako ne zaboravite i uživati u procesu – ako to nisu poze koje inače praktiricate nemojte potpuno odustati od onih koje volite. Ne zaboravite da je najvažnije biti opušten i u dobrom, pozitivnom stanju!

Zdrava prehrana nije samo floskula

Ukoliko imate viška kilograma, bilo kakva (zdrava) promjena prehrambenih navika koja će dovesti do smanjenja kilaže se preporučuje.  Zanimljivo je istraživanje provedeno od strane Harvard School of Public Health kojim je utvrđeno upravo to. Naime, uvidjeli su  da se promjenom životnog stila, uključujući svakodnevno vježbanje i promjenu prehrane, smanjuje rizik neplodnosti za čak 80 posto!

Trebali biste konzumirati onu hranu koja se uvijek navodi kada se priča o zdravoj i uravnoteženoj prehrani.  To su najčešće: voće, povrće, ribe, nemasno meso, cjelovite žitarice, mahunarke. Osim toga, postoji i hrana koju biste trebali uvijek izbjegavati, a posebice ako radite na prinovi.  Primjerice crveno meso s vidljivom masnoćom, masne grickalice, šećer, pržena hrana, umaci za salate. Dobra stvar je što postoji brojne zdrave zamjene – bilo da vam se jede fast food ili nešto slatko.

U dane kad je želja za „zabranjenom hranom“ prejaka, možete pripremiti domaći krumpir u pećnici s malo kokosova ulja, a umjesto krumpira možete na isti način peći mrkvu ili korabu – izvrsnog su okusa! Umjesto klasičnih slatkiša, napravite vlastiti sladoled s bademovim mlijekom.

Mentalna higijena i rad na sebi

Ukoliko već prakticirate rad na sebi, duhovnost, meditaciju, svjesno disanje i slične alate – to su stvari koje će vam zasigurno pomoći u cijelom procesu. Prije svega važno je razmisliti zajedno sa partnerom želite li zaista biti roditelji i želite li to sada. Spremnost je važan čimbenik procesa, a nakon toga se opustite, slijedite korake za koje i prirodno znate da će vas dovesti do željenog cilja i probajte što češće biti u pozitivnom stanju misli.

Ukoliko i nakon nekoliko mjeseci ne dobivate željene rezultate, nemojte se prepustiti negativi niti pričati o tome s velikim brojem ljudi. Svatko će imati svoja razmišljanja i stavove, a na vama je da u glavi imate širu sliku i otvorite se za mogućnost da se sve događa u trenutku kada je to najbolje za nas, a ne kada mi to želimo.

Maja Kos