Cijelu godinu njegujete svoju kosu, a nakon ljeta imate osjećaj da se pretvorila u ‘suhu slamu’? Niste sami – ljeto je za mnoge žene pravi izazov, no ovi trikovi održat će je njegovanom i uz najjače sunce.

 

View this post on Instagram

 

Floral hairstyle #jasminesanders

A post shared by Haute Couture Book (@hautecouture_book) on

Faktor za kosu

Iako se ne radi o UVA i UVB zaštiti kao kod kože, neki sprejevi za kosu imaju posebne sastojke koji čuvaju kosu od pretjeranog utjecaja sunca i isušivanja. Možete ih naći u drogerijama, a dobra vijest je što će jednaku zaštitu pružati i sprejevi drogerijskih marki za koje ne morate odvojiti puno novaca.

Domaća maska za poseban sjaj kose

Sigurno ste čuli za klasične njegujujuće maske koje uključuju maslinovo ulje, jaje čak i pivo. No, vjerojatno niste još probali ovu čudotvornu masku čiji je glavni sastojak – kvasac!

Potrebno vam je:

– 1 čajna žlica meda ili šećera

– 20 grama svježeg kvasca (ili pola vrećice suhog kvasca)

– jušna žlica toplog mlijeka

Postupak:

U žlici mlijeka rastopite med ili šećer i dodajte kvasac. Kao i kada radite ostala jela s kvascem, ovu smjesu potrebno je ostaviti 15 – 20 minuta da fermentira. Nakon toga smjesu nanesite na čistu, vlažnu kosu počevši od korijena pa prema vrhovima.

Umotajte najlonskom vrećicom i toplim ručnikom. Ručnik će pomoći zadržati toplinu kako bi gljivice kvasca napravile svoj efekt. Iako zvuči pomalo čudno – zaista djeluje! Kako se one povćavaju i rastu tako se aktivira veća koncentracija proteina, vitamina i minerala koji na ovaj način prodiru direktno u folikulu dlake.

Jedina ‘mana’ ove maske je što morate imati najmanje 2, 3 sata slobodna jer što je dulje držite – to bolje. Najbolje da je isprobate za vikend. Nakon što skinete smjesu  i ručnik, kosu operite šamponom ako ste smjesu stavili na čistu neopranu kosu. Ako ste je stavljali na čistu i vlažnu kosu, operite samo s vodom i malo balzama.

I nemojte se bojati mirisa koji maska ostavlja – nakon što kosu operete i osušite, miris će nestati. Ovaj način tretiranja kose sve je popularniji među ženama diljem svijeta jer, iako neobičan i pomalo zahtjevan, ostavlja kosu sjajnom, glatkom i obnovljenom.

Održavanje kose na moru

Ukoliko imate osjetljiviju kosu i vlasište, dermatolozi preporučuju da odmah nakon što izađete iz vode, ako  ste namočili i kosu, svakako se otuširajte i isperite morsku sol do sljedećeg kupanja.

Možda se nalazite na plažama gdje to nije moguće? U tom slučaju možete ponijeti sa sobom veliku bocu obične vode i njome isprati kosu.

Naravno, nemojte zanemariti i važnost šešira ili marama. Sigurno vam je barem jednom u žviotu pocrvenilo tjeme i znate koliko je neugodno, ali i nezdravo. Često se kaže da je kosa ženin najveći adut i sigurno obožavate svoju, kakva god da bila – vaša je. Zato je važno da je pravilno njegujete tijekom cijele godine, a posebice kada je sunce na vrhuncu snage. I ne zaboravite uživati u ljetu – vrijeme brzo prođe!

Maja Kos