Budimo realni: biti djevojka je divno, ali menstruacija nikome nije najdraži dio ženstvenosti. A još je gore kad ste u školi, trčite s jednog školskog sata na drugi, usput pokušavate promijeniti tampon u toaletu i stalno ste u brizi da vam ne “procuri”. Zahvaljujući menstrualnim čašicama, menstruacija ne bi više trebala predstavljati neugodnost. One mogu doslovno spasiti dan u školi, ali i odjeću i bankovni račun.

Menstrualne čašice su višekratne, mogu trajati i do 10 godina, te pružaju i do 12 sati zaštite od propuštanja, nakon čega je samo ispraznite, operete, te je ponovo umetnete! Postoje čak i čašice dizajnirane za tinejdžere i one koji prvi put koriste menstrualne čašice kao što je Lily Cup One. Ona dolazi s malom futrolom veličine balzama za usne koju lako možete sakriti u džep na putu do školskog toaleta.
Ali pri pražnjenju sklizave menstrualne čašice, može se dogoditi nezgoda, pa nije neuobičajeno da čašica slučajno završi u školjci! Ako se to dogodi, ne trebate paničariti, samo duboko udahnite! INTIMINA donosi vodič u slučaju da ispustite menstrualnu čašicu u WC školjku:
Kako mi je čašica mogla ispasti?
Menstrualnu čašicu je vrlo jednostavno ispustiti, pa je zato važno da su vam ruke, prilikom njezinog vađenja, čiste i suhe. Lily Cup One ima prsten za lakše uklanjanje koji vam može dati dodatnu sigurnost. Ako koristite čašicu bez prstena, samo držite svoju drugu, slobodnu ruku ispod kako biste čašicu mogli uhvatiti ako vam sklizne prilikom umetanja ili uklanjanja.
Čašica se može pomaknuti niže u rodnicu ako se naprežete za vrijeme obavljanja velike nužde, a može se čak dogoditi i da ispadne. Ako ste primijetili da postoji opasnost da vam se to dogodi, trebali biste ukloniti čašicu prije obavljanja velike nužde – ili početi upotrebljavati veću menstrualnu čašicu.
Što učiniti ako vam menstrualna čašica padne u toalet?
Ako slučajno ispustite menstrualnu čašicu u toalet – onda je vrijeme za odluku. Iako se menstrualne čašice mogu sterilizirati, morate biti svjesni da se izlažete nekim prilično “gadnim” bakterijama ako to ne učinite kako treba.
Ukratko, ako ne ubacite menstrualnu čašicu u medicinski uređaj za sterilizaciju koji uključuje testne trake koje garantiraju 100-postotnu sterilizaciju, prihvaćate rizik izloženosti E. coli i stafilokoku. Također možete biti izloženi virusima poput norovirusa i hepatitisa.
Trebam li novu menstrualnu čašicu?
Ima puno ljudi koji sami steriliziraju svoje čašice kuhanjem nakon što im ona padne u toalet i potpuno su u redu. Ako to odlučite učiniti, obavezno prokuhajte menstrualnu čašicu u kipućoj vodi na 20 minuta. Ako niste voljni prihvatiti rizik da niste dobro sterilizirali čašicu – ili jednostavno ne možete prevladati svoju gadljivost – vrijeme je da je zamijenite! I to je sve, odluka je na vama.
Menstrualne čašice mogu biti izvrsno rješenje za bezbrižne školske dane tijekom menstruacije. Zamislite samo da tijekom cijelog školskog dana ne trebate promijeniti tampon ili uložak. Kakvo olakšanje! Napravljene od medicinskog silikona, čašice su sigurne za tijelo te su također mekane za jednostavnu manipulaciju i osjećaj udobnosti. I što je najvažnije, uz menstrualne čašice možete potpuno zaboraviti da imate menstruaciju.