Sve što trebate znati o saunama!

Bez odjeće ili ne? Koliko dugo i treba li raditi pauze? Zašto su saune dobre za zdravlje? Vjerujemo da, iako ih redovite koristite, i dalje imate po koje otvoreno pitanje ili dvojbu. Donosimo mali vodič i bonton sauniranja, koje je postalo sinonim za wellbeing i ključni dio selfness rituala.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Terme Tuhelj (@terme_tuhelj)

18. travnja 2023. –  Saunu su izumili Finci prije više od 2000 godina i do te mjere je ukorijenjena u finskoj kulturi i tradiciji da se, ako odbijete poziv za odlazak u saunu, to smatra uvredom! Izvorno dizajnirana i korištena kao oblik kupke, bila je mjesto za čišćenje tijela i smatrala se sterilnim okruženjem pa su u Finskoj žene čak i rađale u sauni. Posebno popularna postaje u Skandinaviji i njemačkom govornom području Europe nakon Drugog svjetskog rata.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Terme Tuhelj (@terme_tuhelj)

Mala škola bontona u saunama

Kada ulazite ili izlazite iz saune, učinite to što brže i tiše. Ako vrata ostanu predugo otvorena zrak se hladi, a efekt saune smanjuje. Sauna općenito nije mjesto za razgovor i glasne zvukove, već mjesto opuštanja, stoga je tišina iznimno bitna. Prije ulaska obavezno se tuširajte, u sauni boravite bez odjeće i s ručnikom, prvenstveno iz higijenskih razloga.

Zdravstvene prednosti

Boravak u sauni pomaže oporavku mišića nakon treninga i može ublažiti artritične tegobe. Ublažava stres i depresiju, pridonosi snižavanju povišenog krvnog tlaka, saveznik je u borbi protiv nesanice, čišćenju kože i gubitku kilograma. Može pomoći i u usporavanju Alzheimerove bolesti.

Naša je preporuka svakako isprobati čarobni Svijet sauna Terma Tuhelj s 4 finske i 3 parne saune, a tu je i Laconiuma – suha kupelj koja priprema tijelo za boravak u sauni.

Toplo-hladne senzacije

Odmor je izrazito bitan i trebao bi trajati oko pola sata između svakog sauniranja. Svijet sauna Terma Tuhelj ima četiri sobe za opuštanje s mekanim krevetima i visećim ljuljačkama, dva whirlpoola (unutarnji i vanjski) i wellness bar. Nemojte zaboraviti na tuširanje jer je tijelo nakon izlaganja visokim temperaturama potrebno ohladiti, a na raspolaganju su vam i bazen s hladnom vodom i Kneipp staza s toplom i hladnom vodom. Valja paziti i na unos tekućine kako ne bi došlo do dehidracije.

Sauna kao show

Programska i panoramska sauna posebno je iskustvo zato što se uz pomoć intenzivnog vrtloženja zraka temperatura ravnomjerno raspoređuje po cijelom prostoru i tako se povećavaju njeni učinci na organizam. U njoj se boravi 12 minuta, a za jedinstveno iskustvo zaduženi su vrhunski sauna majstori koji pomoću različitih aroma, topline i zvukova pridonose maksimalnoj opuštenosti. Kako stvaraju svoju čaroliju možete osjetiti u Sauna Show programima Terma Tuhelj.

Ultimativni selfness

Uživanje u saunama samo je početak vašeg selfness putovanja jer u Termama Tuhelj možete uživati i u blagodatima termalne vode ili brojnim tretmanima koje nudi SPAeVITA centar. Svakog posljednjeg vikenda u mjesecu na rasporedu je Selfness dan s posebno kreiranim programom za duboko opuštanje. Zvučna kupka s himalajskim zdjelama, vođena meditacija, Aroma show program, jutarnje vježbe, vježbe CHI GONG vretenom, joga, oslobodit će um negativnih misli i ispuniti pozitivnom energijom. Ovo jedinstveno selfness iskustvo se ne propušta!