Sinoć su spuštanjem platna mira, predajom ključa grada djeci i polaganjem cvjetnog vjenčića pred spomenik Ivane Brlić-Mažuranić započele tradicionalne dječje svečanosti „U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić“ koje će trajati sve do 23. travnja.

Dogradonačelnica Marina Martić Puača jučer je predala ključeve grada djeci i time je započeo ovogodišnji Svijet bajki.

Službenom otvorenju prethodilo je “Druženje iz bajke“, odnosno prigodan zabavni program u sklopu kojeg su u Tvrđavi Brod održane razne dječje igre, a istog dana u 18,00 u Kazališno-koncertnoj dvorani „Ivana Brlić-Mažuranić“ uprizorena je predstava „Ribar Palunko i njegova žena“.

Manifestacija „U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić“, koja svake godine okupi veliki broj djece, održava se u spomen na lik i djelo najpoznatije hrvatske književnice  Ivane Brlić-Mažuranić. U Slavonskom Brodu ta tradicija živi već desetljećima. Naime, prva manifestacija održala se 1970. godine na poticaj najmlađe Ivanine kćeri Nedjeljke (Brlić) Mohaček, a dječje se svečanosti od tada redovito provode u travnju, mjesecu rođenja slavne književnice koji se obilježava 18. travnja.

Program će se održavati na nekoliko lokacija u Slavonskom Brodu, počevši od nedavno obnovljene Kuće Brlić, Kazališno-koncertne dvorane Ivane Brlić-Mažuranić, Gradske knjižnice Slavonski Brod, Tvrđave Brod, Muzeja Brodskog Posavlja, Trga Ivane Brlić-Mažuranić, Centra mladih, Glazbene škole Slavonski Brod i brojnih drugih. Osim upoznavanja s Ivaninim književnim djelima kao što je ilustrirana knjige “Šuma Striborova”, djeca će sudjelovati u brojnim aktivnostima poput likovne, fotografske, video, kazališne i radijske radionice, imati priliku pogledati brojne izložbe, uživati u koncertima i natjecati se na književnom kvizu u poznavanju opusa “hrvatskog Andersena”.

Detaljne informacije o programu građani mogu pronaći OVDJE.