Porod je najuzbudljiviji i najizazovniji događaj većini žena. No, za mnoge mlade majke oporavak je često teži od samog poroda. Većina dobije savjete za fizički oporavak, ali istina je da hormonalne promjene koje se događaju u tijelu nakon poroda mogu značajno utjecati na emocionalno i psihičko zdravlje žene.

Intimina, brend posvećen ženskom intimnom zdravlju, provela je istraživanje među 5019 majki u dobi 20-40 godina iz SAD-a, Velike Britanije, Španjolske, Italije i Francuske kako bismo saznali više o tabu temama u razdoblju nakon poroda.

Razina hormona raste tijekom trudnoće i dramatično pada nakon poroda, uzrokujući promjene raspoloženja. Prvi mjesec kritičan je za majke s visokim rizikom od depresije zbog naglog pada hormona i prilagodbe bebinoj rutini i potrebama.

Istraživanje pokazuje kako 54% žena osjeća tjeskobu nakon poroda, 49% ima depresiju, a 32% osjeća bol tijekom seksa.

Njih 11% nikada nije ni s kim razgovaralo o tim iskustvima. 70% je izjavilo da su o promjenjenim osjećajima razgovarale sa svojim partnerom, 47% s medicinskim stručnjakom i 22% s prijateljem.

Od žena koje su se obratile medicinskom stručnjaku zbog depresije ili tjeskobe, 50% je imalo dijagnozu postporođajne depresije, 34% postporođajni pad raspoloženja, tzv. baby blues, a 7% druge mentalne bolesti. Kod 7% dijagnosticirana je postporođajna psihoza, a kod 21% nije bilo psihičkih poremećaja.

Baby blues se često pogrešno smatra postporođajnom depresijom. Baby blues je uzrokovan naglim padom hormona, uglavnom estrogena. Najčešći simptomi su depresivno raspoloženje, zbunjenost i tjeskoba. Ovo stanje obično počinje 1 do 3 dana nakon poroda i može trajati nekoliko tjedana. Baby blues obično prolazi samo od sebe bez liječenja. Međutim, do 20% slučajeva može razviti postporođajnu depresiju. Zato je važno da žene u ovom razdoblju otvoreno podijele svoje osjećaje s voljenima i da budu svjesne kada trebaju potražiti stručnu pomoć.

Kao i baby blues, postporođajna depresija uzrokovana je hormonalnim promjenama. Međutim, ovo je ozbiljnije stanje koje zahtijeva liječenje. Javlja se unutar šest tjedana od poroda. Otprilike jedna od sedam žena pati od postporođajne depresije, a stvarna stopa bi mogla biti veća jer neke žene pate u tišini i nikad ne odu liječniku. Među ostalim, simptomi postporođajne depresije uključuju loše raspoloženje, gubitak interesa, probleme sa spavanjem, osjećaj krivnje i tjeskobe, a javljaju se unutar prva 4 tjedna nakon poroda. Nije neuobičajeno da žene dožive ozbiljne promjene raspoloženja i osjećaju nezainteresiranost za svoje novorođenče. Postporođajna depresija često se liječi kombinacijom psihoterapije i antidepresiva.

Rezultati istraživanja također pokazuju kako su ispitanice dobile prvo dijete između 20. i 30. godine. Od svih ispitanica, njih 22% izjavilo je da su odgađale trudnoću iz raznih razloga. Njih 38% osjećalo se financijski nestabilno, 31% se nije osjećalo spremno postati majkom, 22% se bojalo imati djecu, 11% ih je imalo poteškoća sa začećem i trebale su medicinski potpomognutu oplodnju, 9% ih nije htjelo djecu, a d 7% ih je izjavilo da njihov partner ne želi djecu.

Pokušaji začeća, odabir pravog vremena za imati djecu, sve hormonalne i fizičke promjene tijekom trudnoće te oporavak nakon poroda mogu biti vrlo naporna i izazovna razdoblja za većinu žena. Život je nepredvidiv pa se nikada ne možete u potpunosti pripremiti za trudnoću i porod. Bitno je uočiti simptome tjeskobe, baby bluesa ili depresije i potražiti pomoć. Otvoreni razgovor o poteškoćama s voljenima je ponekad najbolji lijek. Ali ako ne, nije sramota potražiti stručnu pomoć i liječenje.