Ringturm, toranj u samom centru Beča, inače centrala Vienna Insurance grupe (matična kuća i vlasnik Wiener i Erste osiguranja u Hrvatskoj), omotan je djelom splitske umjetnice Tanje Deman. Instalacija na čije su predstavljanje došli Predsjednica Republike Hrvatske i Predsjednik Republike Austrije u Beču će biti postavljena sve do kraja rujna.

Trenutno najveća umjetnička instalacija u Beču, koja obuhvaća čak 20 katova nebodera u centru grada svečano je otvorena uz prisustvo predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i predsjednika Republike Austrije Heinza Fischera. Djelo splitske umjetnice Tanje Deman, prigodno nazvano „Ljetne radosti“, omotava cijeli toranj Ringturm i djelić Splita preselilo je u centar Beča prikazujući motive Poljuda, Mertojaka i Brda.

bec

“Posebno nam je važno umjetnicima otvoriti prostore izvan svih granica i time se obratiti širokoj publici te nadahnuti istu. Ovogodišnjim prikrivanjem nebodera Ringturm djelom „Ljetne radosti“ Tanje Deman uspjeli smo ujediniti hrvatski prijatnu atmosferu s austrijskim veseljem zbog godišnjih odmora i integrirati ga u našu svakodnevnicu”, izjavio je dr. Günter Geyer, predsjednik upravnog odbora osiguravajućeg društva Wiener Städtische.

bec2Omotavanje Ringturma postalo je već tradicija – kao odraz međunarodnog kulturnog dijaloga Vienna Insurance Group – a ove godine stvara snažnu poveznicu s Hrvatskom.

“Umjetnost kao univerzalni jezik uspijeva premostiti zidove i povezati narode. Odluku o prikrivanju bečkog nebodera Ringturm djelom hrvatske umjetnice u usponu pokazuje, kako se dugogodišnje prijateljstvo između Austrije i Hrvatske danas podrazumijeva na ugodan način”, ističe Kolinda Grabar-Kitarović, hrvatska predsjednica u okviru svog prvog državničkog posjeta Austriji.

Prvi put umjetnik iz Hrvatske svoje djelo ‘izlaže’ koristeći fasadu tornja kao medij. Motivom slike „Ljetni užici“ Tanja Deman otvara bečki gradski prostor i prikazuje utopiju ljetnog osvježenja i opuštanja.

“Intrigiran i inspiriran raznolikim bečkim vodenim pejzažem‚ rad „Ljetni užici” stvara fluidni i blagi prijelaz između dva svijeta, onog konstruiranog ljudskom rukom i prirodnog” – kaže Tanja Deman o svom djelu.

Uz instalaciju hrvatske umjetnice na Ringturmu Vienna Insurance Grupa organizirala je i prateću izložbu u okviru ciklusa „Arhitektura u Ringturmu” u suradnji sa Sveučilištem u Rijeci.

Tako će zainteresiranim Bečanima i njihovim gostima biti predstavljena i arhitektura jedinstvenog svijeta hrvatskih otoka. Izložba je podijeljena u tri važna vremenska razdoblja i prati razvoj kulture gradnje od antičkog doba pa sve do srednjeg vijeka te 19. i 20. stoljeća, a naposljetku i modernih građevina današnjice.

Umjetnička instalacija, kao i izložba u Beču će biti postavljena sve do kraja rujna.

skupna