Zvjezdano ljeto trotjedna je manifestacija kojom se obilježava rođendan grada Karlovca, a ove godine Karlovčane i njihove goste očekuje preko 100 različitih programa

Karlovac, 24. lipnja 2022. – Jučerašnjim svečanim otvorenjem te podizanjem gradske zastave započelo je karlovačko Zvjezdano ljeto, trotjedna manifestacija koja će grad na četiri rijeke transformirati u jednu veliku pozornicu, a vrhunac događanja označit će rođendanski bal na kojem će u povodu 443. rođendana Karlovca zaplesati isto toliko plesnih parova. Od 23. lipnja do 13. srpnja grad Karlovac nudit će brojne sadržaje za sve ukuse i uzraste, od koncerata, izložbi, festivala, sportskih aktivnosti i kazališnih predstava.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Zvjezdano ljeto (@zvjezdano.ljeto)

Svečanost otvorenja Zvjezdanog ljeta obilježena je uz tradicionalni mimohod Karlovačke građanske garde i nastup Puhačkog orkestara grada Karlovca i Karlovačkih mažoretkinja, nakon kojeg je uslijedio nastup proslavljene hrvatske umjetnice Ane Rucner. Večer je kulminirala uz tradicionalni Ivanjski krijes, najstariju karlovačku manifestaciju koja se održava već 243 godine. Dva velika krijesa gorjela su do jutra i okupila brojne posjetitelje na obje obale Kupe, Baniji i Gazi.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Zvjezdano ljeto (@zvjezdano.ljeto)

Od Ivanjskog krijesa, najstarije karlovačke manifestacije kojom obilježavamo i kalendarski početak ljeta, Karlovačkog kazališnog festivala i tradicionalnog Međunarodnog festivala folklora do programa karlovačkih udruga, sportskih klubova i rođendanske proslave Dana grada, te uz bal koji će okupiti preko 800 plesača – pred nama je još jedno nezaboravno Zvjezdano ljeto. Predstoji nam puno dobre zabave!“ – izjavio je Damir Mandić, gradonačelnik Karlovca.

Karlovački kazališni festival (KAKAFE) i ove godine donosi kazališne i glazbene predstave različitih žanrova. Balet „Plamteća voda“ u izvedbi HNK Ivan pl. Zajc iz Rijeke, predstava „Udovice“ HNK Osijek, predstava „Susjedi“ Kerekesh teatra i predstava „Ja od jutra nisam stao“ kazališta Kerempuh samo su neke od uspješnica koje dolaze u Karlovac. Poklonike klasične glazbe čeka već dobro poznata Hrvatska flautistička akademija, gdje će s mladim flautisticama i flautistima iz Hrvatske i susjedstva punih tjedan dana intenzivno raditi ponajbolji umjetnici i pedagozi iz jugoistočne Europe.

23. Međunarodni festival folklora i 3. gastro festival „Okusi svijeta“ u Karlovac, grad susreta, donose običaje, kulturu i gastronomiju svijeta, a na programu su od 4. do 7. srpnja. Dolaze folklorne grupe iz Brazila, Kolumbije, Mađarske, Turske i SAD-a!

Koncerti su svake godine u središtu pozornosti pa je tako ove godine program pun glazbenih poslastica. 26. lipnja posjetitelji će moći uživati u nezaboravnim melodijama akustične gitare Vlatka Stefanovskog i dua Hojsak & Novosel, a nakon toga, od 30. lipnja do 2. srpanja na Šancu, slijedi drugo izdanje Karlovac Open Air Tribute festivala, trodnevnog međunarodnog glazbenog događanja koji dovodi neke od najboljih svjetskih tribute sastava u Karlovac. The Elton John show i australski kantautor C.J. Marvin stvorit će čarobni duh Eltona Johna 30. lipnja, dok će 1.7. talijanski Bad Medicine Bon Jovi tribute band, vratiti posjetitelje u legendarne 80-e godine. U subotu 2. srpnja brazilac Lenny Jay utjelovit će Michaela Jacksona i napraviti koncert za pamćenje.

Izvrsna vijest za filmofile je da će od 26. do 28. lipnja Stari grad Dubovac opet biti pretvoren u veliko kino, a na programu je dugo očekivani film „Elvis“ te „Luzzu“  i „Crni telefon“.

Za sve kreativce i umjetnike tu su brojni festivali suvremenih i urbanih tema, poput festivala dobre zabave ART&KA uz projekcije igranih i dokumentarnih filmova, koncert mladog karlovačkog benda Anunnaki, Pub kviz te različite kreativne radionice. I ove godine, u sklopu Zvjezdanog ljeta, Karlovčane i posjetitelje grada susreta očekuje Streetart karneval, Zeleni festival, festival nezavisnih kreativno-kulturnih programa civilnog društva, PARKiranje 2022, te Karlovac Dance Festival. Brojni programi namijenjeni su i najmlađima, među kojima izdvajamo zabavno-edukativne radionice i sportske aktivnosti. Cijeli program možete potražiti ovdje.

Na sam Dan grada, 13.7., održava se već tradicionalni rođendanski bal kad će na taktove valcera zaplesati čak 443 plesna para, a slavlje će kulminirati uz najveće hitove s glavnog gradskog trga uz koncert Petra Graše.

Svi programi Zvjezdanog ljeta besplatni su za sve posjetitelje.

Organizator Zvjezdanog ljeta je Grad Karlovac, a Karlovačko, Karlovačka banka, AB Gradnja i HŽ infrastruktura sponzori. Izvršni organizatori su Mladost, Gradsko kazalište Zorin dom, Turistička zajednica grada Karlovca i Međunarodni festival folklora Karlovac.

Više informacija o programu Zvjezdanog ljeta i svim novostima možete pronaći na službenoj internet stranici zvjezdanoljeto.karlovac.hr te na Facebook i Instagram profilima manifestacije.