Svjetski dan voda je obilježen i u Zagrebu postavljanjem zidne instalacije u obliku mape svijeta koja upozorava na probleme s pitkom vodom.

uObilježavanje Svjetskog dana voda u organizaciji zaklade We Are Water je u subotu na Cvjetnom trgu okupilo brojne građane, a Zagreb je tako postao jedan od gradova u kojima je Zaklada postavila instalaciju u obliku karte svijeta kako bi upozorila na nedostatak adekvatnih vodnih resursa. Postavljena pod sloganom ‘S tobom, pravedna raspodjela vode je moguća’, ova karta svijeta sadrži sive točke koje treba napuniti kapljicama vode, a posjetitelji su ujedno imali priliku informirati se o Zakladi i globalnom problemu manjka pitke vode. Prolaznicima su se dijelili besplatna voda u bocama te leci o projektu.

Ovo je jedna od aktivnosti koje zaklada We Are Water organizira diljem svijeta u cilju podizanja društvene svijesti o vodi kao središnjem elementu održivog razvoja i posljedicama klimatskih promjena na vodne resurse. Naime, 750 milijuna ljudi u svijetu nema pristup pitkoj vodi, dok 2,5 milijarde osoba nema osnovne sanitarne uvjete. Istovremeno, vodni resursi imaju ključnu ulogu u smanjenju siromaštva, ekonomskom rastu i održivosti okoliša. Xavier Torras, direktor zaklade We Are Water, je istaknuo: „Naša je odgovornost poboljšati takvu kompliciranu situaciju i suradnjom preokrenuti ove brojke.“

Ban Ki-moon, glavni tajnik Ujedinjenih naroda, je u svojoj poruci u povodu Svjetskog dana voda izjavio: „Ovisimo o vodi kad je riječ o zdravlju i napretku, voda je bitna za sigurnost hrane i energije, a podržava i industriju. Da bi se uklonili razni problemi vezani uz vodu, moramo djelovati u duhu suradnje, uma otvorenog prema novim idejama i inovacijama, i dijeliti rješenja nužna za održivu budućnost.“

Ujedinjeni narodi su još 1993. godine proglasili 22. ožujka Svjetskim danom voda s ciljem podizanja svijesti o važnosti rješavanja problema vezanih uz vodu i vodne resurse. ‘Voda i održivi razvoj’ središnja je tema ovogodišnjeg Svjetskog dana voda.