Opatija prezentirala svoju turističku ponudu u Beču

u”Želimo dinamizirati i podignuti svoju dosadašnju suradnju sa gradom Bečom i austrijskim turističkim tržištem na višu razinu i to, između ostalog, putem konkretnih projekata kao što su Bečki tjedan sa Bečkim balom u rujnu ove godine kao i proljetni Bečki vikend u Opatiji, koji upravo ovdje dogovaramo za 2016. godinu”, izjavio je Ivo Dujmić, gradonačelnik Grada Opatije na prezentaciji opatijskih turističkih sadržaja i ponude održanoj u bečkom Kursalonu.

Uz uzvanike i poslovne ljude iz Austrije i Hrvatske na skupu, na kojem su opatijske gastro i eno specijalitete predstavili Liburnia Riviera Hoteli, Milenij hoteli, Vienna International, Grand hotel  Adriatic, hotel Bevanda, hotel Villa Kapetanović i koncern Agrokor kao i učenici Ugostiteljske škole u Opatiji, sudjelovali su i Zlatko Komadina, župan Primorsko-goranske županije te Branimir Lončar, konzul Republike Hrvatske u Republici Austriji.

Povijesna povezanost

Zahvaljujući Renati Brauner, zamjenici gradonačelnika Grada Beča na dosadašnjoj podršci, Dujmić je podsjetio na povijesnu tradiciju i povezanost Opatije s Bečom koja je i započela svoju 170 godišnju tradiciju turizma kao austrijsko rivijera i zimsko odmaralište zahvaljujući blagim zimama i ljekovitim učincima stalne cirkulacije zraka.

Danas okosnicu ponude čini 7500 ležajeva od čega 5000 u 32 opatijska hotela te 2500 ležajeva u kućama za odmor, apartmanima i sobama te preko 60 kongresnih prostora. Sve to na 30 kilometara opatijske rivijere, koju uz Opatiju čine turistička mjesta Ičići, Lovran, Medveja i Mošćenička Draga te povijesni gradići Veprinac, Mošćenice i Brseč sa zaleđem te Kastav i Matulji.

Novi razvojni ciklus

Uz Beči tjedan i Bečki vikend Dujmić je najavio i nekoliko vrhunskih događanja kao što su završetak međunarodne biciklističke utrke Tour of Croatia, festival RetrOpatija i Solo positivo, festival glazbeno-dokumentarnog filma te daljnji razvoj turizma zdravlja ,koji je zahvaljujući Beču i stvorio od Opatije,uz Nicu i Biarritz, jednom od tri tada prepoznate europske mondene destinacije.

Novi razvojni turistički ciklus, istaknuo je Dujmić, temelji se na realizaciji niza razvojnih projekata, posebice proširenju opatijske luke, izgradnji kulturno-turističkog centra,

natkrivanju Ljetne pozornice, uređenju kupališta Slatina i Lido, završetku izgradnje hotela Navis, uređenju botaničkog vrta Amerikanski vrtovi te projektu izgradnje žičare na Učki.

Austrijski gosti sa ostvarenih 68 tisuća dolazaka i 260 tisuća noćenja, što čini 15 % ukupnih noćenja, predstavljaju najznačajnije tržište Opatije i Opatijske rivijere.

Na razini Hrvatske sa milijun dolazaka i šest milijuna noćenja, Austrijanci ulaze po broju gostiju u skupinu Top 3 i to odmah iza njemačkih i slovenskih gostiju.

”Očekujemo da naši austrijski prijatelji prepoznaju naše daljnje razvojne napore, jer, slobodno to mogu reći,” Opatija i Beč se vole – oduvijek ”, zaključio je Dujmić.