Nedavno smo imali prilike upoznati ambicioznu Tanju Džido, mladu poduzetnicu koja je baš na ovogodišnji Dan žena izdala svoju prvu knjigu naziva „Budi shhhefica svog života“.  Donosimo vam ekskluzivan intervju kako bi iz prve ruke saznale što je potrebno za poslovni i privatni uspjeh u doba kada rijetko tko izlazi iz svoje „komfor zone“.  Uživajte u čitanju!

  •  Kada i kako si došla na ideju pisanja ove knjige?

Ideja za knjigu nastala je još krajem prošlog ljeta, kao rezultat doista lijepih komentara i povratnih informacija čitatelja portala koje svakodnevno dobivam koliko su u člancima pronašli onu dozu inspiracije koju su trebali ili savjet na temu kojom se nitko do sad nije bavio, barem ne iz te perspektive. Htjela sam ponuditi čitateljima da sve najčitanije članke imaju u atraktivnom papirnatom obliku koji će im uvijek biti pri ruci kada posustanu ili im jednostavno ponestane inspiracije. Uz svaki članak izdvojila sam i ključni citat među onima koje su fanovi svojim interakcijama na društvenim mrežama označili kao najznačajnijim tako da je ovo knjiga koju su prema svom ukusu stvorili upravo čitatelji i to je onaj njen najljepši dio.

  • Koje uspješne osobe si ti pratila, koje knjige čitala, seminare slušala..

Moram priznati da sam odmalena usmjerena na strane autore i seminare tako da sam uglavnom među njima tražila inspiraciju. Za mene najinspirativniji su Tony Robbins i Robin Sharma, obojica duhovni lideri koji jako uspješno koketiraju sa svijetom biznisa. Ta kombinacija je bila ono što sam trebala da na postojeća poslovna znanja primijenim nova, duhovna načela te da uz pozitivan stav i razmišljanje, na tržištu ponudim nešto novo i drugačije, prije svega bih rekla, iskrenije, autentičnije, stranu biznisa koja nije opterećena egom nego dolazi iz srca. Što se tiče domaćih autora, čitala sam Ingrid Divković i Brunu Šimlešu, a išla sam aktivno na seminare Maje Prović, certificiranog trenera Inge Rock Akademije.

  • Spomenula si nemogućnost napredovanja. Koje su još situacije na radnom mjestu koje bi trebale biti alarm za promjenu?

Svi u sebi imamo najtočniji sustav navigacije, našu intuiciju, koju nažalost, jako rijetko slušamo. No, kada osjetimo unutarnje nezadovoljstvo koje traje već dulje vrijeme, to bi trebao biti najveći alarm za promjenu. Razlozi ovise o različitim osobnostima i tempu rada na koji su navikli. Za mene je najveći alarm bio taj što sam osjetila da sam se prestala razvijati i da se moj posao sveo na ponavljanje postojećih procesa, a ne na uvođenje novih i efektivnijih. Unatoč velikoj želji za inoviranjem na radnom mjestu i dodavanju novih segmenata koji bi donijeli dobrobit i meni i tvrtki za koju sam radila, nažalost, nisam naišla na odobravanje zbog čega sam se suočila s jednostavnim izborom: ostati i raditi repetitivne poslove koji ne priliče mojoj osobnosti ili otići i pokušati kreirati posao po svojoj mjeri koji bi iskoristio sve moje potencijale i donio raznolikost o kojoj sam sanjala. Srećom, unatoč velikom riziku, usudila sam se izaći iz zone komfora i odabrati svoje snove što je bila jedna od najboljih odluka u mom životu.

  • Što poručuješ onoj najkritičnijoj skupini – sve znaju, nezadovoljni su, pročitali su knjigu, ali i dalje im fali onaj korak hrabrosti za akciju?

Ako još uvijek niste ništa promijenili, uvijek kažem, to znači da vam je još uvijek negdje toliko ugodno da osjećate da ne morate. Velikim transformacijama obično prethodi stanje kada vam je toliko nepodnošljivo živjeti u situaciji u kojoj trenutno živite i kada ste spremni napraviti bilo što da je promijenite. U tom trenutku nestaje strah, prepreke, nestaju sve misli „što ako“. Vaš fokus i  jedini cilj postaje samo jedan – izaći iz trenutne situacije. Naravno, ne morate čekati da se takva situacija dogodi i  napraviti ogroman rez i rizik kakav sam ja napravila, već si možete uzeti vremena da pripremite sebe i teren te ući promišljeno u svoj poduzetnički pothvat. Sumnje i strahove ćete uvijek imati, svi uspješni ljudi ih imaju, ali oni ne dozvoljavaju da ih to sputava.

  • Na što se najviše ponosiš u svojoj dosadašnjoj karijeri?

Najponosnija sam na trenutak kada sam pobijedila na Young Talent Case Study Contest 2017. na kojem sam osvojila punu stipendiju za Algebrin e-Leadership MBA program. Ne samo zato što sam osvojila doista vrijednu stipendiju za program kojim sam oduševljena već zato što su o pobjedniku odlučivali svi ostali sudionici natjecanja. Kada vas, osim stručnog žirija sastavljenog od impresivnih imena iz svijeta biznisa, podrži 29 kolega koji su vam taj dan trebali biti „ljuti protivnici“ i konkurencija za ogromnu priliku, znači da doista imate veliki potencijal za leadership koji se ne temelji samo na poslovnim kompetencijama, već prvenstveno na ljudima. To je bio jedan od najsretnijih dana u mom životu i najveće priznanje koje sam dobila od kolega i struke.

  • Što voliš raditi u slobodno vrijeme, kako se opuštaš?

Obožavam putovati i upoznavati nove ljude i kulture. Zato koristim svaku priliku da odem negdje, pa barem za vikend te napravim odmak kad osjetim zasićenje i potrebu da se opustim. Kada zbog obveza to, nažalost, nije moguće, volim pročitati neku inspirativnu knjigu ili pogledati dobar film u kinu. Odmalena uživam u filmovima i serijama te suprotno razmišljanju većine, uz dobar odabir, oni mogu itekako biti korisni za naš osobni i profesionalni razvoj. Meni je osobito drag npr. britanski The Apprentice gdje možete kroz zanimljive zadatke i izazove koje postavljaju poduzetnicima, i sami se staviti u njihovu ulogu te zamisliti što biste napravili na njihovom mjestu te izvući lekcije iz njihovih grešaka ili uspjeha.

  • Što smatraš i dalje svojom “manom” uz sav napredak koji si doživjela?

Izazov na kojem i dalje radim je u području organizacije vremena te upravljanju financijama. S time je neposredno povezan izazov u odnosima s klijentima gdje mi je ponekad teško postaviti granice i naplatiti svoje usluge onoliko koliko vrijede jer uvijek krećem iz pozicije klijenta, koliko si on nešto može priuštiti. Kako kažu, treba slijediti srce, ali povesti i um sa sobom. To mi je izazov u drugoj godini poslovanja – da naučim što racionalnije i efektivnije upravljati svojim vremenom i financijama.

  • Što bi poručila svim mladim ljudima koji žele krenuti u poduzetništvo?

Poručila bih im da ne slušaju i slijede druge ljude, već samo sebe i svoju unutarnju navigaciju. Ako oni osjećaju da će im poduzetništvo donijeti sve ono što priželjkuju te ako doista imaju poslovnu ideju u kojoj će raditi ono što vole, onda bez ikakve sumnje mogu krenu naprijed bez obzira na sve izazove i opravdanja na koja mogu naići. To su samo kamenčići na putu koje možete lako savladati ako dovoljno vjerujete u sebe i iskreno volite ono što radite.

Razgovarala: Maja Kos