Dva postavljena Guinnessova rekorda, preko 250 000 gledatelja diljem svijeta, rasprodane dvorane od Novog Zelanda pa do Arktičkog kruga, dio su zapanjujućeg putovanja profesora Briana Coxa koji publiku vodi do najudaljenijih kutaka svemira, u supermasivne crne rupe i kroz najnovije teorije o postanku.

Na ovo nezaboravno putovanje u utorak 9. travnja 2024. godine, s neponovljivim profesorom Coxom krenut će i domaća publika u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog koju je rasprodao čak četiri mjeseca uoči održavanja showa.

Briana Coxa mnogi nazivaju  “licem znanosti”, a u nastavku donosimo pet zanimljivih podataka koje o njemu sigurno niste znali:

1. Uz brojna priznanja na području znanosti, profesor Cox može se pohvaliti i statusom glazbene zvijezde. Naime, tijekom studija Cox je bio klavijaturist u bendu D:Ream čiji hit “Thing Can Only Get Better” je osvanuo na prvom mjestu ljestvice singlova u UK, a Cox je uskoro ipak od glazbenog idola odlučio postati zvijezda znanosti.

2. “Hrvatski zet” – Brian Cox u sretnom je braku s profesoricom fizike elementarnih čestica Giom Milanovich, koja je i sama zvijezda u svijetu znanosti.

3. Dobitnik je nagrade The Royal Society of London Michael Faraday za revitalizaciju interesa i popularnosti znanosti među mlađom populacijom koji su rezultirali s velikim brojem prijava za školovanje u znanstvenim pravcima.

4. Lice znanosti – Brian Cox tijekom svoje karijere vodio je i sudjelovao u desetcima popularno znanstvenih emisija i podcasta među kojima su i “Brian Cox’s Adventures in Space and Time”, “Wonders of Life”, “Universe With Brian Cox”, “Human Universe” i druge.

5. Iako Cox i njegova obitelj žive u južnom Londonu, rođen je u engleskom gradu Oldhamu te je do dan danas ostao vatreni navijač nogometnog kluba  Oldham Athletic.

6. Svestrani profesor dao je i glas profesoru Ryanu Farrowu, liku u popularnom animiranom filmu “Poštar Pat”. Trebamo li posebno napomenuti da je profesor Ryan Farrow stručnjak za svemir?

Brian Cox u zagrebačku dvoranu Lisinski stiže s impresivnom multimedijalnom scenografijom dosad neviđenom u Hrvatskoj. Njegova aktualna turneja “Horizons: A 21st Century Space Odyssey”, koju je The Guardian nazvao “zadivljujućim podsjetnikom da je ljudski život istovremeno beznačajan i nevjerojatno dragocjen”, oduzima dah i jednostavno se ne propušta.

Uz rasprodan zagrebački show, profesor Cox dva dana ranije, 7. travnja, stiže i u Beograd  u MTS Dvoranu. Ulaznice za beogradski show dostupne su na linku.

Oba showa izvode se u potpunosti na engleskom jeziku,