Autorica hrvatsko-novozelandske obiteljske sage gostuje u Zagrebu!

ZAGREB, 02. lipnja 2022.  Nakladnička kuća Znanje najavljuje izlazak i promociju knjige Vrijeme otkrivanja, debitantski roman novozelandske autorice P. J. McKay inspiriran autoričinim putovanjima po bivšoj Jugoslaviji i iskustvima hrvatske zajednice na Novom Zelandu, s kojom se autorica povezala istražujući za svoj književni prvijenac. Roman Vrijeme otkrivanja odvija se kroz dva vremenska razdoblja i prati majku, Gabrijelu, koja 1958. silom prilika odlazi s Korčule, i njezinu kćer Luisu, koja se 1989., uoči jačanja tenzija u Jugoslaviji, s Novog Zelanda otiskuje na drugi kraj svijeta upoznati majčinu stranu obitelji i istražiti obiteljske tajne.

Povodom izlaska knjige u Hrvatskoj, autorica P. J. McKay u Zagrebu će osobno predstaviti ovu hrvatsko-novozelandsku obiteljsku sagu, odgovarati na pitanja čitatelja i potpisivati primjerke knjige. Promocija je otvorena za javnost i održat će se 7. lipnja s početkom u 17h, u knjižari Znanje Bookshop u Gajevoj 1. Uz autoricu, na promociji će sudjelovati i prevoditeljica Ružica Matić, te urednica hrvatskog izdanja Lucija Kobić Išgum.

Više o naslovu možete pročitati u nastavku, a Vrijeme otkrivanja dostupno je na kioscima te u knjižarama i na webshopu znanje.hr po cijeni od 39,90 kn.

VRIJEME OTKRIVANJA (The Telling Time)

Dvije mlade žene, dvije različite generacije, bremeniti put samospoznaje odvest će na suprotne krajeve svijeta.

No kada se novi i stari svijet sudare, hoće li ulozi biti previsoki?

1958.

Gabrijela žudi za bijegom iz sumorne svakodnevice poslijeratne Jugoslavije i svoje malene ribarske zajednice na Korčuli, ali i ne pomišlja na to da će biti prognana na Novi Zeland – postati imigrantica, kućna pomoćnica tajanstvenom i osornom Roku, i živjeti s tajnom koju se ne usuđuje otkriti.

1989.

Luisa, Gabrijelina kći, potajno odlazi u potragu za tajnama iz obiteljske prošlosti. No neke odluke imaju teške posljedice, a Luisa će na svojem putovanju Jugoslavijom, u kojoj bukte građanski nemiri, doživjeti kulturne šokove i vrlo mračne susrete.

Može li jedan trenutak, u kojemu se sve mijenja, ispraviti nepravde iz prošlosti?

Uvodna dva poglavlja moguće je pročitati na sljedećoj POVEZNICI.

RECENZIJE:

»Želimo više hrvatsko-novozelandskih romana, osobito s ovoliko stila i sadržaja.«New Zealand Herald

»Priča o prevladavanju trauma i novim počecima koja pokazuje koliku važnost ljubav i obitelj imaju u procesu zacjeljivanja rana.«Karen McMillan

O AUTORICI:

J. McKay sa suprugom Johnom živi u Aucklandu, na Novom Zelandu, a uvijek ih razveseli posjet jednog od trojice sinova. Voli biti u formi i družiti se dok šeće, skiće, kuha, raspravlja o knjigama, pije vino – i putuje, naravno. Vrijeme otkrivanja njezin je debitantski roman.

Prijevod: Ružica Matić, ISBN: 978-953-360-554-8, Cijena: 39,90 kn