Najsuvremenija tehnologija baca novo svjetlo na bogatu povijest Nila

Zagreb, 15. prosinca 2020. – Pretraživanje Nila odlazi ispod površine – i u doslovnom i u prenesenom smislu – povijesti jedne od najduljih i najdojmljivijih rijeka na planetu. Nil je stvorio čudesnu drevnu civilizaciju. Ali na koji način? Ova spektakularna četverodijelna serija predstavit će nam dokaze o golemoj ulozi koju je ta sveta rijeka imala u razvoju drevnog Egipta, i to pomoću najnovijih arheoloških tehnologija od kojih su neke sada prvi put upotrijebljene u Egiptu.

Istaknuti arheolozi upotrijebili su najsuvremeniju tehnologiju da bi otkrili dijelove prošlosti rijeke Nil, uključujući i LiDAR skenere, podvodne dronove i fotogrametriju. LiDAR skener određuje udaljenost objekta praćenjem koliko je vremena potrebno da se zraka infracrvene svjetlosti odbije od njega. Snimke dronova i fotogrametrija alati su i postupci za mapiranje dijelova rijeke.

Kako se rijeka mijenjala kroz stoljeća? Koje su sve bile posljedice tih promjena? Kakve su domišljate sustave luka i kanala gradili stari Egipćani? Zašto postoji toliko potopljenih arhitektonskih čuda? To su samo neka od pitanja na koja ćemo doznati odgovore.

U prvoj epizodi istražujemo nevjerojatne priče o dva drevna potopljena grada smještena na ušću Nila. Jedan od tih gradova je Tanis, gdje je pronađeno nevjerojatno pogrebno blago, najvažnije u cijelom Egiptu uz iznimku Tutankamonove grobnice. Druga epizoda istražuje utjecaj poplava na staroegipatsku civilizaciju, a podvodni će nam dronovi pokazati i nevjerojatnu piramidu u Hawari – arhitektonsko čudo koje je Nil poplavio.

Treća nas epizoda upoznaje sa životom u Luksoru te nas vodi u obilazak nekih od glavnih tamošnjih spomenika. To su kompleks Karnak, hram u Denderi i drevni dvorac Ramzesa II. U posljednjoj ćemo se epizodi pridružiti roniocima u vodama oko otoka Elefantine da bismo otkrili najstariji nilometar. Nilometar je građevina koja je mjerila bistrinu vode i vodostaj rijeke Nil tijekom redovite godišnje sezone poplava. U posljednjoj epizodi doznat ćemo i odgovor na važno pitanje: kako su stari Egipćani prevozili stijene, što im je omogućilo izgradnju arhitektonskih čuda drevnog Egipta?

Pretraživanje Nila prikazujemo premijerno na programu Viasat History, u ponedjeljak, 21. prosinca, u 21:35 sati.