Zlatne godine moderne povijesti, jedinstvene mode, uspona srednje klase i kultnih glazbenika!

Naravno, ne zaboravimo i stroga pravila i zastarjele norme udvaranja koja uključuju lijepo ponašanje te razmišljanje o partneru. Mislimo da bi ovakve vrline i danas nekima dobro došle.

Nekoliko pravila koja su se trebala poštivati u pedesetima, a koliko se razlikuju od današnjih?

Evo prosudite sami!

Prvi korak

Mladić je uvijek bio taj koji je trebao pozvati djevojku na spoj. Bilo je nečuveno da djevojka bude ta koja napravi prvi korak.

Komplimenti i laskanje

Udvaranje, također vrlo bitno, jer prvi dojam, te rečenica kojom bi se muškarac obratio djevojci, bila je vrlo bitna.

Izgleda da tada brzi automobili i nabildani muškarci nisu toliko bili u prvome planu.

Samo jedan

Mladima pedesetih, bilo je dozvoljeno izlaziti samo sa jednom osobom. Kod djevojaka se poticao pronalazak partnera kako bi sklopile brak do svoje dvadesete godine.

Srijeda je bitna

I samo pozivanje na spoj imalo je svoja pravila. Npr., mladić nije mogao dogovoriti odlazak u kino u subotu, a sve to dogovoriti dan ranije. Izlasci su morali biti dogovoreni najkasnije do srijede, a djevojka je na ponudu morala odgovoriti što prije. Ako ga je htjela odbiti, morala je to napraviti jako pristojno.

Na žalost, tada nije bilo SMS-ova:)

Vrijeme

Bez mobitela i mogućnosti da javimo ako ćemo kasniti, vrijeme je bilo bitno. Djevojka je morala biti sređena za spoj, kako je njen dragi ne bi morao čekati. Također, mladić je po nju morao doći u njenu kuću, a prije svega dobiti pristanak njenih roditelja. Također, morao ju je dovesti kući u vrijeme koje bi odredili njeni roditelji.

Iznimka

Zamislite da u današnje vrijeme vaša mama ide sa vama na prvi spoj? Mrvicu čudno, ali eto. U pedesetima to je bila uobičajena praksa, iako, školski plesovi bili su iznimke te su mladi mogli biti sami, bez pratnje.

Račun molim!

Ovo pravilo, barem se nadamo, održalo se do danas. Račun plaća mladić koji je djevojku pozvao na spoj. Ako si to nije mogao priuštiti, tada ju nije smio ni pozvati na izlazak.

Ono što se promijenilo, jest komunikacija djevojaka sa osobljem, tj. konobarima. U pedesetima, to je bilo nepristojno, te je djevojka mladiću trebala reći što želi naručiti, a on bi tada naručio i za nju.

Međusobna naklonost

Kako bi svoju vezu proglasili službenom, par je trebao razmijeniti poklon kojim bi pokazivali da su zauzeti. Time su se obećali jedno drugome.

Planovi

Bilo je nečuveno da muškarac nije znao gdje je njegova djevojka ili supruga, te što radi. Danas je to sasvim normalno, čak se i protivimo tome da kažemo svoje planove.

U prošlosti, to je bilo sasvim normalno i očekivalo se da mladi par vikende provodi zajedno.

Bez poljubaca molim

Kakav bi to bio skandal poljubiti se na prvom spoju. Bilo je očekivan samo zagrljaj ili rukovanje. No u to vrijeme auto-kina bila su vrlo popularna. No kako je postojala mogućnost da parovi u autu postanu nestašni, roditelji su organizirali policijske patrole koje su sprečavale bilo kakve zabranjene aktivnosti.

Ana-Marija Karakaš