Fannie Flagg je američka glumica, komičarka i spisateljica. Nakon uspješne filmske karijere Flagg se 1980-ih godina okrenula pisanju te 1987. godine objavila ‘Pohane zelene rajčice’. Poslije filmske adaptacije romana iz 1991. spisateljska karijera Fannie Flagg krenula je u neslućene visine pa su joj i na hrvatskom jeziku objavljeni mnogobrojni naslovi: ‘Daisy Fay i čudotvorac’, ‘Sreća ispod duge’, ‘Dobrodošla na svijet, djevojčice’, ‘Još te sanjam’, ‘Posljednji susret cura s benzinske’ i ‘Cijeli grad priča’. Flagg je za roman ‘Cijeli grad priča’ osvojila renomiranu nagradu Southern Book Prize.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Mozaik knjiga (@mozaik_knjiga_mk)

Trideset tri godine nakon uspješnice ‘Pohanih zelenih rajčica’, Fannie Flagg napisala je nastavak, ‘Povratak u Whistle Stop’, kojim nas vraća u idiličnu atmosferu željezničkog gradića. Ovaj atmosferičan i topao nastavak ‘Pohanih zelenih rajčica’ oslikava ono posebno i čarobno u svakodnevnim životima običnih ljudi, progovara o ponovnom otkrivanju mladosti, vraća nas u djetinjstvo te propitkuje što za nas predstavlja pojam doma i je li mu se ikada moguće vratiti.

Roman je s engleskog jezika prevela Ivana Bodul.

RADNJA:

Bud Threadgoode svoje je sretno djetinjstvo proveo u užurbanom željezničkom gradiću Whistle Stop, odrastajući sa svojom pobožnom majkom Ruth i otkvačenom tetom Idgie. Njih su dvije skupa vodile gostionicu Whistle Stop, poznatu po kulinarskom specijalitetu – pohanim zelenim rajčicama. Međutim, kako je ranžirni kolodvor u tome gradiću prestao funkcionirati, Whistle Stop se pretvorio u grad duhova i jedino što je ostalo od Budova djetinjstva samo su kuće prekrivene daskama i sjećanje na ljepša vremena. No jednoga dana Bud odlučuje otići na svoje posljednje putovanje kako bi vidio što se dogodilo s njegovim voljenim gradićem. Na tom putu upoznaje nove prijatelje te otkriva mnoštvo tajni, kako o vlastitom životu, tako i o životu svoje majke i tete te ostalih sugrađana.