3. travnja 2023. – Dok se u Hrvatskoj iščekuje proglašenje kraja epidemije bolesti COVID-19, u svijetu stručnjaci analiziraju posljedice koje je pandemija ostavila u raznim područjima.

Procjenjuje se da su školarci u godinama pogođenima pandemijom stekli 35 posto manje znanja nego tijekom uobičajenih školskih godina. Pritom im je veći deficit znanja iz matematike nego iz čitanja.

Zbog toga hrvatski STEM ambasadori roditeljima savjetuju da djecu sada, nakon tri pandemijske godine, potiču na obogaćivanje znanja i jačanje vještina iz STEM područja te razvijanje pozitivnih stavova prema tim područjima.

„Tijekom pandemije djeca su stekla mnoga znanja korisna za život. Školarci su, među ostalim, doznali da su zoonoze bolesti zajedničke ljudima i životinjama, naučili kako se prenose infekcije respiratornih virusa, te unaprijedili higijenske navike. Gotovo preko noći svladali su praćenje online nastave i naučili koristiti se novim digitalnim alatima. Nažalost, najnovija istraživanja pokazuju da zbog online nastave i izostajanja iz školskih klupa djeca imaju manjak znanja. Nastava ‘licem u lice’ pokazuje se kao najbolji način za prenošenje znanja kako djeci iz nižih razreda, tako i onima iz viših razreda osnovne škole. Istraživanja otkrivaju da su slabijim obrazovanjem u pandemiji jače pogođena djeca slabijeg socioekonomskog stanja. Iako Hrvatska, za razliku od nekih drugih europskih zemalja, nije obuhvaćena ovakvim istraživanjima, ona su nam smjerokaz za godine koje dolaze“, poručili su hrvatski STEM ambasadori.

Jasniji uvid u znanje hrvatskih osnovnoškolaca dat će vanjsko vrednovanje odgojno-obrazovnih ishoda, tj. nacionalni ispiti koje sada osmaši pišu.

STEM ambasadori ističu kako je znanje koje se stječe u osnovnoj, a potom i srednjoj školi, iznimno važno za nastavak školovanja. Nedostatak znanja negativno se odražava na mogućnosti mladih vezane uz upis na studij i razvoj karijere.

Vrijedno znanje iz STEM-a djeca danas mogu steći i izvan formalnog sustava obrazovanja. Svake je školske godine sve više izvanškolskih programa vezanih uz STEM područja, ali i edukacija te radionica koje djeca mogu pohađati besplatno. Roditelji djece zainteresirane za učenje kroz raznovrsne STEM zadatke mogu se javiti udruzi za promicanje biologije i srodnih znanosti Bioteka. U toj se udruzi u Zagrebu tijekom proljeća održavaju besplatne STEM radionice.

STEM ambasadori su srednjoškolci, studenti, zaposlenici u realnom sektoru te znanstvenici koji se educiraju kako na suvremen način javnosti, posebice djeci i mladima, prenositi znanje iz STEM područja.

„Razvoj mreže STEM ambasadora“ projekt je jačanja kapaciteta, znanja i vještina te međusektorske suradnje organizacija civilnog društva i obrazovnih institucija za provedbu programa popularizacije STEM-a u Hrvatskoj. Provodi ga Bioteka u suradnji s Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu te udrugama Astronomsko društvo Višnjan, FabLabhr.NET i DOOR. Projekt ukupne vrijednosti 2.829.663,79 kn sufinancirala je s 2.405.214,22 kn Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, što čini 85 % ukupne vrijednosti projekta, a 15 % ukupne vrijednosti (424.449,57 kn) sufinancirano je iz Državnog proračuna.

Znanstveni rad o stjecanju znanja učenika tijekom pandemije:

https://www.nature.com/articles/s41562-022-01506-4