Korisnici usluge Programa poludnevnog boravka i psihosocijalne podrške Crvenog križa Zagreb danas su dobili novi prostor u kojem će se provoditi programi kojima se podiže kvaliteta njihova života te njihova integracija u lokalnu zajednicu.

Moderan i prilagođeni prostor uređen je i opremljen sredstvima iz nedavno završenog, 400 tisuća eura vrijednog Projekta „Kreativne terapije u radu s djecom i odraslima s invaliditetom – aktivni i vidljivi u zajednici“ financiranog sredstvima Europskog socijalnog fonda, koji je Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb provodilo u suradnji s Dnevnim centrom za rehabilitaciju djece i mladeži Mali dom.

Prostor veličine 185 m2 u zagrebačkoj Dubravi, Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb dobilo je na korištenje od Grada Zagreba, a u njemu je napravljena sveobuhvatna adaptacija vrijedna 52 tisuće eura te je postavljena platforma za osobe s invaliditetom koja omogućava osobama u invalidskim kolicima i osobama koje se otežano kreću nesmetano korištenje prostorija na dvije etaže.

Prostor u Dubravi koristit će 20 od ukupno 70 korisnika za koje Crveni križ Zagreb brine na četiri lokacije u Zagrebu, a u njemu će se obavljati aktivnosti poludnevnog boravka – socijalne rehabilitacije, radne aktivnosti i vježbe svakodnevnih vještina, brige o zdravlju, rekreacije, sporta i fine motorike te kreativne aktivnosti poput dramskih, glazbenih, plesnih, likovnih, a od danas i keramičarskih aktivnosti, budući da je novi prostor opremljen i keramičarskom peći.

„Ovaj prostor doprinijet će jačanju socijalnih usluga u gradu Zagrebu, širenju mreže socijalnih usluga i dostupnosti korisnicima te kvaliteti provedbenog sadržaja. Zahvaljujemo Gradu Zagrebu što nam je ustupio prostor, ovo je zajednički korak naprijed u pružanju usluga za osobe s intelektualnim oštećenjem“, istaknuo je ravnatelj GDCK Zagreb Petar Penava dodavši kako će Crveni križ Zagreb nastaviti ovim tempom i u budućnosti u drugim  radionicama u Zagrebu, dižući svoje usluge do maksimalne moguće razine, na zadovoljstvo svih korisnika.

„Volimo kad projekti rezultiraju nečim opipljivim, a ovaj projekt ima zaista velike rezultate kako za Crveni križ Zagreb tako i za Mali dom. Ovaj prostor je prije svega za dnevne usluge i Grad Zagreb ga je dao upravo u tu namjenu. Čast mi je svjedočiti da jedan donedavno posve derutan prostor može postati ovako prekrasno uređen. Puno je prostora u gradu i na nama je da ih što više pustimo u opticaj kroz natječaje, ali i kroz sredstva proračuna, kako bi služili upravo u ovakve svrhe“, poručila je Marinka Bakula Anđelić, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom i izaslanica gradonačelnika Tomislava Tomaševića, dodavši kako su prema svim istraživanjima za osobe s invaliditetom najvažnije upravo kulturne i sportske aktivnosti kakve će se ovdje odvijati.

U sklopu svečanog otvorenja priređena je jedna upravo takva, kulturna aktivnost u kojoj su uživali uzvanici, a još više sami korisnici. Osobe s intelektualnim oštećenjem u svom novom prostoru premijerno su izvele prigodnu predstavu „Ježeva kućica“ pod vodstvom redatelja Marija Kovača te umjetnice Petre Radin. Ovom predstavom nastavljena je suradnja s renomiranim umjetnicima koja je započeta kroz Projekt i koja je rezultirala zapaženim nastupima, od kojih su najistaknutiji oni izvedeni u KD „Vatroslav Lisinski“. Predstava „Ježeva kućica“, upravo je zbog svojih stihova o važnosti doma jedan simbolički početak novog prostora u kojem će korisnici od danas svakodnevno boraviti.

„Raditi s ovom ekipom je reverzibilno terapeutski. Uživamo jedni s drugima. Ono što je započelo kao rad, preraslo je u jedno pravo iskreno prijateljstvo i nakon završetka Projekta odmah smo spontano dogovorili nastavak suradnje na obostrano zadovoljstvo“, naglasio je redatelj Mario Kovač.

Prepoznavši činjenicu da su osobe s invaliditetom u našem društvu često marginalizirane i diskriminirane te da se invaliditet često nepravedno izjednačava s nesposobnošću, Crveni križ Zagreb kreiranjem ovakvih projekata osim obnavljanja infrastrukture, povezuje pojedince, ustanove i nevladine organizacije koje se bave socijalnim uslugama te proširuje opseg i kvalitetu socijalnih usluga u zajednici i tako izravno pozitivno utječe na kvalitetu života najranjivijih skupina u društvu, pravdajući svoj slogan „U službi humanosti!“