U natječaju Moja kreativna crta za kreativnu industriju i kulturu u sklopu projekta MOJ ZABA START 2014./2015., nagradu za multiartistički projekt FreeDA preuzela je Nera Stipičević, a radi se o predstavi koja dolazi publici u domove, muzeje, vrtove i druge nekazališne prostore.

nera4

neraKako si došla na ideju za projekt?

Ideja za ovaj projekt rodila se iz fizičke, ali više od toga i „umjetničke ozljede“ u kojoj se našla većina mladih umjetnika poput mene, lišene novih projekata i profesionalnih izazova. Vođena životom i citatom Fride Kahlo: “Stopala, što ćete mi kada imam krila za letjeti?” te razmišljanjem kako “prepreka ne znači nužno i kočnicu”, u svojoj tržišno ograničavajućoj situaciji “iz povrede” nastala je želja za stvaranjem samostalnog umjetničkog projekta. Dosadašnje pojedinačno iskustvo članova tima umjetničkog projekta “FreeDA” poslužilo je kao svojevrsno istraživanje tržišta te nas je automatizmom navelo na jasnu definiciju što naš projekt jest i koji mu je potencijal.

nera2Tko je sve sudjelovao u tom projektu?

Projekt FreeDA prvi je autorski samostalni projekt Mie Biondić i moje malenkosti, a u produkcijskom timu uz nas dvije podršku nam daje muška snaga Petra Cvirna.

Troje akademskih glumaca (Nera Stipičević, Mia Biondić i Petar Cvirn) odvažili su se postati autori, režiseri i producenti te su pokrenuli multi-ART projekt “FreeDA”. Inspiriran životom i djelom meksičke slikarice Fride Kahlo projekt je sastavljen od kazališne predstave, izložbe i dokumentarnog filma. Projekt svojom polivalentnošću otvara prilike velikom broju različitih umjetnika za realizaciju njihovih ideja i edukaciju kod plasiranja istih na tržište. Odvažiti se promovirati umjetnost drugačijim pristupom od već ustaljenog, po uzoru na Fridu Kahlo, projekt “FreeDA” zasigurno će ostaviti trag i unijeti promjenu na hrvatskoj kulturnoj sceni.

 

nera5

Koji su ti planovi za dalje?

Gledam u blisku budućnost, ne predaleko jer je u suprotnom poprilično opterećujuće. Moji trenutni profesionalni planovi vezani su za projekt FreeDA. i moje matično kazalište Trešnja. Međutim, jedan i konstantni plan koji je uvijek u mojoj glavi je kontinuirani rad na sebi i profesionalno i privatno.

Svi se sjećamo tvog predivnog glasa, dali postoji mogućnost da se ozbiljnije posvetiš i pjevačkoj karijeri u smislu stvaranja novog albuma?

Naučila sam da nikada ne treba reći “Nikada”. Volim pjevati, pišem stihove za glazbu i poeziju u prozi. Volim pjevati i biti dio glazbenog stvaralaštva, glazba je dio mene i ne bih nikada voljela naći se u poziciji da moram birati između glazbe i glume. Ne razmišljam o stvaranju novog albuma, mislim da će prije biti da će pjesme nastati kroz vrijeme, a onda će ih jednog dana i čuti neka publika.

Imaš li kakve planove za neki novi projekt?

Oni rijetki koji me poznaju znaju da uvijek u rukavcu imam neku novu ideju, toga mi nikada ne manjka. Često se moram susprezati u mašti. Ali trenutno je na pladnju FreeDA i teško da ću se upustit u neki projekt sličnog obujma sve dok takoreći naše “prvo dijete” ne stane na svoje noge samostalno. Čeka nas mnogo gostovanja po RH i u inozemstvu, organizacija velike izložbe FreeDA te izrada dokumentarca FreeDA. Kada realiziramo ta dva preostala dijela projekta FreeDA projekt će nastati u potpunosti.

Možeš li podijeliti neku ekskluzivnu vijest s čitateljicama Lipadone ili neku poruku ili moto po kojem živiš?

nera6Vjera da “prepreka ne znači nužno i kočnicu!”, dovela je troje mladih umjetnika do 100.000 kuna natječaja Moja kreativna crta Zagrebačke banke. Ponosni smo jer smo se u savršenoj konkurenciji od 270 projekata kao multiartistički projekt, koji polazi od kazališne umjetnosti, plasirali u TOP 3 projekta koji su uspjeli dobiti financijsku podršku jedne od najrenomiranijih bankovnih institucija u RH. U vrijeme kada je kultura na tako niskim granama nužnosti u Republici Hrvatskoj, Mia, Petar i ja i dalje vjerujemo da poziv koji nas je pronašao ima višu misiju u našoj zemlji i izvan nje, nego li smo to mi sami. Dok god motivacija u bilo kakvoj kreaciji ima bilo kakvu drugu svrhu od iskrenog izražavanja s krajnjim ciljem plemenitog djelovanja na društvo, svrha kreacije je kratkotrajnog vijeka. Kao i istina, i laž ima svoju cijenu. Da moja vjera u projekt koji sam pokrenula nije bila snažna, ni moj tim danas ne bi bio tim “FreeDA” projekta. Jasnoća poruke i promjene koju želite uvesti najprije mora biti čista u vama samima pa će pronaći svoj put i do drugih.

Da, i tako se žive snovi! Željeti, probati, a onda neminovno dolazi i uspjeh! Jer neuspjeh ne znači ne uspjeti već ne probati.

Neri, Miji i Petru želimo puno uspjeha u daljnjem radu i definitivno svima preporučujemo da pogledaju predstavu jer mi jesmo i imamo samo riječi pohvale!

nera3