Danas se zna da su bolesti srca i krvnih žila najčešći uzrok smrti u svijetu – i kod muškaraca i kod žena.

Međutim, manje je poznato da znatno više žena umire od bolesti srca, nego muškaraca, iako se bolesti srca još uvijek uglavnom smatraju muškom boljkom.

spDugo vremena se smatralo da su žene djelovanjem estrogena zaštićene od bolesti srca i krvnih žila, no danas je rizik od oboljevanja od bolesti srca kod žena znatno viši. Nedovoljna informiranost o simptomima bolesti srca kod žena, nedovoljna prevencija te loše životne navike (prehrana, manjak kretanja, stres…) dovode do značajnog povećanja rizika za oboljevanje od bolesti srca kod žena.

No, interesantno je da je čak 80% smrti od bolesti srca moguće spriječiti pravodobnim prepoznavanjem simptoma i prevencijom.

Poznata američka kardiologinja C. Noel Bairey Merz, u dramatičnom govoru na TED konferenciji, iznijela je neke iznimno važne pojedinosti o bolestima srca kod žena, paradoksu iza njega i važnosti prevencije:

http://video-subtitle.tedcdn.com/talk/podcast/2011X/None/NoelMerz_2011X-480p-hr.mp4

Rezultati brojnih istraživanja, posebno onih provedenih u SAD-u, govore o tome kako su bolesti srca vodeći uzrok smrti i kod žena. Naime, u SAD-u više žena umire od srca nego od raka dojke, iako se rak dojke i dalje smatra najpoznatijom „ženskom bolešću“.

U SAD-u godišnje od bolesti srca umire oko pola milijuna žena, što je oko 57.000 više nego muškaraca. Američka organizacija The American Hearth Association procjenjuje da gotovo trećina žena pati od neke vrste srčane bolesti, a većina ih toga nije niti svjesna.

U Hrvatskoj posljednjih desetljeća svaka druga osoba umire od bolesti srca i krvnih žila.

Iako žene ne doživljavaju srčani udar češće od muškaraca, ipak više žena umire od srca u odnosu na muškarce, posebno onih mlađih od 50 godina, jer je kod žena vjerojatnost da će srčani udar biti smrtonosan dvostruko veća. Zbog svoje prezaposlenosti i raznih uloga koje žene imaju u životu (posao, obitelj, financije), žene često zanemaruju simptome koji bi mogli dovesti do ranog otkrivanja te liječenja koronarnih bolesti.

Naime, simptomi srčanog udara su kod žena mnogo drugačiji i suptilniji nego kod muškaraca. Kod muškaraca prilikom infarkta koronarne arterije eksplodiraju, što je praćeno jakom boli, dok kod žena prilikom infarkta koronarne arterije erodiraju zbog čega su i svi simptomi suptilniji i ponekad se srčani udar niti ne prepozna.

spring

 Neki od najčešćih znakova srčanog udara kod žena su:

 • Bol u leđima, između lopatica
 • Intenzivna iscrpljenost i neuobičajen umor
 • Bol u licu, vratu, ušima, čeljusti i rukama
 • Poremećaj spavanja
 • Vrtoglavica
 • Mučnina, povraćanje, gubitak apetita
 • Teže znojenje, hladan znoj, znojenje za vrijeme manjih napora
 • Zadihanost za vrijeme manjih napora
 • Osjećaj tjeskobe i anksioznosti
 • Neuobičajeno oticanje stopala, gležnjeva nogu ili trbuha

O tome zašto se još uvijek premalo govori o ženskom srcu i njegovoj zaštiti, te o važnosti prevencije srčanih bolesti kod žena, ispričala je i poznata američka kardiologinja C. Noel Bairey Merz:

http://www.ted.com/talks/noel_bairey_merz_the_single_biggest_health_threat_women_face

omega2 Kako pomažu omege-3?

Uloga omega-3 masnih kiselina u bolestima srca i krvnih žila već je dobro poznata.

Klinički dokazi ukazuju da EPA i DHA omega-3 masne kiseline smanjuju rizične čimbenike bolesti srca, uključujući visok kolesterol i visok krvni tlak. Pokazalo se da riblje ulje smanjuje razinu triglicerida u krvi te smanjuje rizik od smrtnosti, moždanog i srčanog udara te neuobičajenog srčanog ritma kod osoba koje su već doživjele srčani udar. Pokazalo se i da riblje ulje pomaže kod sprečavanja i liječenja arteroskleroze (otvrdnjavanje arterija) usporavajući nastanak plaka i krvnih ugrušaka koji mogu začepiti arterije.

Istraživanja na širokim populacijama pokazala su kako uvođenjem omega-3 masnih kiselina u prehranu ili kao dodatak prehrani, pomaže spriječiti moždani udar uzrokovan gomilanjem plaka i krvnih ugrušaka u arterijama koje vode prema mozgu.

Više na www.springwoman.hr

spring2

Spring omega 3 Plus

Najbolja omega-3 za žene na tržištu

omegaSpring omega 3 Plus prvi je i jedinstven dodatak prehrani s omega-3 masnim kiselinama, formuliran posebno za žene, s 5 dokazano učinkovitih djelovanja na:

 • zaštitu zdravlja srca i krvožilnog sustava,
 • živčani sustav, moždane funkcije i pamćenje,
 • regulaciju i smanjenje upalnih procesa,
 • regulaciju hormonalne ravnoteže (simptoma PMS-a i predmenopauze),
 • ljepotu i zdravlje kože, kose i noktiju.

Spring omega 3 Plus dodatak prehrani sadrži najbolju koncentraciju EPA i DHA omega-3 masnih kiselina, dobivenih iz ribljeg ulja, te biljna ulja noćurka i borača bogata GLA omega-6 masnom kiselinom, kao i obilje vitamina E.

Stoga Spring omega 3 Plus pozitivno djeluje ne samo na zdravlje srca i krvnih žila, poboljšanje moždanih funkcija, jačanje imuniteta te smanjenje upalnih procesa u organizmu, nego utječe i na hormonalnu ravnotežu, ublažavanje predmenstrualnih simptoma (PMS) i simptoma predmenopauze, smanjenje bolova u grudima za vrijeme mjesečnice te pozitivno djeluje na zdravlje kože, kose i noktiju.

Cijena 60 kapsula: 175,56 kn

Spring dodaci dostupni su u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama.