Premijerno od ponedjeljka 1. svibnja u 20:00

Ovog svibnja Viasat Nature premijerno prikazuje dvije uzbudljive specijalne emisije…

25. travnja 2023. – U ponedjeljak, 1. svibnja, u 20 sati, Viasat Nature premijerno prikazuje Munjevite napade u prirodi, dramatičnu emisiju u dva dijela koja prati najbrže grabežljivce na svijetu koji napadaju i ubijaju u tren oka. Moderne brze kamere bilježe te strelovite napade sa svim njihovim ubojitim pojedinostima te prate kako životinje hvataju svoj plijen i jednako brzo bježe u jezovitim trenucima između života i smrti. Prva od dviju epizoda slijedi brze i žestoke do obala Južne Afrike, gdje velike bijele psine hvataju tuljane svojom eksplozivnom lovačkom tehnikom. Na Arktiku, moćni sjeverni medvjed zahvaljujući svojoj brzini hvata goleme morževe, tuljane, pa čak i manje kitove. U ekvatorijalnim močvarama Brazila, vrhunski predator jaguar kombinira nevidljivost i brzinu kako bi uhvatio svoj plijen, kapibare, najveće glodavce na svijetu. A u blizini slanih jezera u Keniji, pavijani zahvaljujući brzini hvataju plamence koji se hrane u plićacima. Druga epizoda istražuje nevidljive lovce, budući da varke u spoju s brzinom često mogu značiti razliku između života i smrti. Mnogi mesojedi razvili su sposobnost prikrivanja – na primjer, tigrovi i snježni leopardi – pa se mogu utopiti u svoj krajolik prije pokretanja munjevito brzih napada. A u morskom okruženju, sipe koriste nevjerojatnu sposobnost mimikrije i prilagodbe svojem okruženju i za lov i za skrivanje od napadača. Neki grabežljivci u svojim napadima čak prelaze iz jednog ekosustava u drugi, poput primjerice orlova štekavaca koji se brzo obrušavaju s nevjerojatnih visina kako bi svojim divovskim kandžama zgrabili ribe s površine vode.

Druga nova emisija koju Viasat Nature prikazuje u svibnju nosi naziv Masovni napadi u prirodi. Seriju premijerno prikazujemo u ponedjeljak, 15. svibnja, u 20 sati, a istražujemo složeni svijet spektakularno brutalnih masovnih napada. Za neke je životinje ubijanje ekipni sport. Prva epizoda prati najbolje lovce u čoporu na svijetu, i moćne i slabe, koji surađuju u lovu na plijen. Divovi morskih dubina, grbavi kitovi, okupljaju se u ledenim vodama Antarktike, gdje okružuju i hvataju goleme rojeve krilova u mrežama sačinjenim od zraka. Orke udaraju svojim tijelima o argentinske plaže, grabeći mladunčad morskih lavova dok prvi put oprezno ulaze u more. Međutim, slabi nisu uvijek prepušteni na milost i nemilost jačih od sebe. U Japanu, medonosne pčele masovno okružuju divovske stršljene kako bi ih žive spržile, dok zeleni mravi zahvaljujući svojoj suradnji vladaju krošnjama kišnih šuma i brane se od napada kukaca. Borba ili bijeg glavno su obilježje drugog dijela emisije Masovni napadi u prirodi, u kojoj pratimo kako legendarne migracijske životinje u Africi, Sjevernoj Americi i Oceaniji prelaze goleme udaljenosti te se bore unatoč malim izgledima za preživljavanje. Divovska krda u savanama privlače mesojede u rasponu od najvećih krokodila na svijetu do afričkih lavova. U moru, milijuni sardina plivaju prema hladnim strujama bogatim hranom, no tako dolaze u opasnost najezdi oceanskih grabežljivaca.

U emisijama donosimo rijetko viđene zapanjujuće snimke i vrhunsku grafiku kojima prikazujemo prirodu u njezinim najbrutalnijim, najspektakularnijim i najjedinstvenijim trenucima. Munjevite napade u prirodi premijerno pogledajte na programu Viasat Nature, u ponedjeljak, 1. svibnja, u 20:00, a Masovne napade u prirodi u ponedjeljak, 15. svibnja, u 20:00.

Za više informacija o programu Viasat Nature, posjetite www.viasatnature.com.hr

Pratite nas na https://www.facebook.com/ViasatNatureHR