Donosimo vam vježbu koja nije zahtjevna, a uključuje sve mišićne skupine, od nogu, guze, trbuha, ruku…idealna je za vježbanje kod kuće i neće oduzeti previše vašeg vremena, a ako je odlučite isprobati, vrlo brzo primijetiti ćete rezultate.

Što su marinici?

Marinci, ili na engleskom Burpee – je skupina vježbi sastavljena u jedan pokret. To su čučanj, skok u vis sa ispruženim rukama, izdržaj, sklek, i ponovo skok u čučanj. Zatim ponovno skok iz čučnja u vis.

Pravilna izvedba ove vježbe i njena primjena barem deset minuta dnevno, jednako je i kao sat vremena intenzivnog treninga u teretani, stoga su marinci savršeni za nekog tko nema vremena za odlazak u teretanu ili općenito za vježbanje.

Najveća prednost marinaca je to što njihova izvedba ne zahtjeva nikakvu dodatnu opremu. Bitno je da imate mjesta na podu dovoljno za ležeći položaj, jer jedini uteg sa kojim radite je vaša tjelesna težina.

Prednosti marinaca?

Jedna, ali i najveća prednost je sagorijevanje velike količine kalorija u vrlo kratkome vremenu.

Slijedi brzo jačanje mišića cijelog tijela, jačanje kardiovaskularnog sistema, poboljšanje kondicije i ravnoteže te ubrzanje metabolizma.

Kako ga izvoditi?

Osnovni savjet za početnike. Za početak, marince možete raditi i bez skoka u vis. Kada malo uđete u štos i formu, tada ubacite i njega. Skok u vis potrebno je da bude što veći tj. Što viši. Također, s vremenom, poradite i na eksplozivnosti te skok izvedite iz što dubljeg čučnja.

Kada izvođenje ove vježbe postane navika, potrebno ju je izvoditi što brže.

Osim pravilne izvedbe, bitno je i da pravilno dišete.

  • Pokret prema dolje – udah
  • Sklek – izdah
  • Pokret prema gore – udah
  • Skok – izdah

Kada je izvoditi?

Pošto je to intenzivna vježba, najbolje vrijeme za izvođenje vježbe je jutro. Na taj način razbuditi će te cijelo tijelo, potaknuti cirkulaciju i naravno, bolje i lakše funkcionirati kroz dan.

Na početku moguće su upale mišića, ali to je samo prolazna nuspojava prilagodbe vašeg tijela na nešto što do sada nije radilo.

Budite uporni i budite u formi 🙂

Ana-Marija Karakaš