Foto: BBC

Zamislite život u kojem nipošto ne dajete svojoj djeci mobitel ili tablet da ih ušutkate, umjesto virtualnih igrica on izlaze van i igraju se. Zamislite da ste zaposleni, ali bez plaće.

To je stvarnost u jednom engleskom selu zvanom Darvell koje se nalazi u Sussexu i domovima radikalnih kršćana tzv. sljedbenicima Bruderhof kršćanske zajednice koji slijede određena pravila u kojima nema kriminala niti beskućnika.

Gotovo 50 godina stanovnici tog sela žive izvan ‘mainstream’ društva, odabiru jednostavan život gdje se odriču posjeda, novca i statusa.  Nakon što postanete član zajednice i počnete živjeti kao Isusov učenik, imate sve što vam treba od namirnica i potrošnih stvari do odjeće.  To je gotovo u potpunosti samodostatna zajednica. Vode vlastitu poljoprivredu, škole i nećete vjerovati, posao od više milijuna funti koji čine dječje igračke i namještaj..

Članovi zajednice žive po strogim pravilima i ograničenjima/zabranama vezanima uz istospolne odnose, razvode, načine oblačenja. Posebno žene izbjegavaju modu bilo koje vrste, usvajajući uniforman izgled.  Mnoge odluke o životima stanovnika donosi zajednica za njih, uključujući posao koji rade i gdje žive.

BBC je dobio ekskluzivan pristup zajednici kada su snimili dokumentarac pod nazivom Unutar Bruderhofa. Tako smo saznali za Hannu koja je imala 18 godina kada se snimao dokumentarac i počela je dovoditi u pitanje život koji vodi želeći doživjeti ono što je izvan zajednice u kojoj je rođena.

Foto: BBC

Dok Hannah doživljava neovisnost svog prvog plaćenog posla, ona počinje ispitivati i Bruderhofov način života i svoje iskustvo u mainstream društvu.

Za BBC Hanna je rekla: ‘Funkcioniranje na poslu i upravljanje novcem uopće nije bio problem, bila sam dobro pripremljena i obrazovana od strane Bruderhofa. Vjerojatno sam bila čak i bolja u upravljanju novcem od mnogih mojih prijatelja.
Neki ljudi pretpostavljaju da ako živite u zajednici kao što je naša da ste nekako potpuna neznalica za vanjski svijet koji nas okružuje. To je stvarno blesava zamisao. Odrastajući na Bruderhofu, imala sam pregršt prilika za putovanje, druženje s ljudima iz različitih kultura, upoznavanje s različitim uvjerenjima i životnim iskustvima.’

Hardy je još jedan član Bruderhofa i živi u selu od 300 ljudi. Rekao je: ‘Kao tinejdžer, povremeno sam se osjećao kao da propuštam puno toga što imaju moji vršnjaci koji su živjeli izvan zajednice. Kao i svaki tinejdžer, pokušao sam pogurati granice jer sam se osjećao kao da je Bruderhof možda malo prestrog u određenim područjima.
Najveći dio sam stvarno uživao provodeći vrijeme daleko od zajednice i imam mnoge drage uspomene na te godine daleko od sela. Međutim, također sam shvatio tijekom tog vremena da istinska sreća nije uvijek dolazila kao rezultat moje sebične ambicije, a to mi je dalo drugačiju perspektivu i dublju zahvalnost za način na koji sam odgojen.’
Hardy je završio ponovno u zajednici i objasnio: ‘Došao sam do točke u kojoj sam morao odlučiti koji će biti moji životni prioriteti. Snažno sam se osjećao da trebam svaki dio svog života posvetiti Isusu, i nisam se osjećao kao da to mogu u potpunosti učiniti a da još uvijek idem za sebičnom egzistencijom u ‘normalnom’ društvu. Kada sam se vratio svi su me dočekali vrlo toplo.’

  • Bruderhof – znači “bratska zajednica” – osnovana je kao pacifistički pokret u Njemačkoj 1920.
  • Članovi nastoje živjeti kao rani kršćani, dijeleći prihode i predaju sve svoje posjede, koji im se ne vraćaju ako odu.
  • Bježeći od nacističkog progona, grupa se preselila u Englesku 1936., a kasnije u Paragvaj kako bi izbjegla loš glas njemačkih državljana tijekom Drugog svjetskog rata.
  • Danas, oni izbjegavaju mnoge ‘zamke’ modernog života i govore da je njihov pristup zajednice  ‘uvjerljiv odgovor na probleme suvremenog društva’.
  • Njihova skromna odjeća, uključujući pokrivala za žene, namijenjena je kako bi izbjegli sve što ukazuje na status ili bogatstvo kao i sve provokativno ili seksualno’.
  • Postoje dvije zajednice u Engleskoj, obje čine oko 300 ljudi, s ostalim mjestima u Europi, SAD-u, Južnoj Americi i Australiji.