Sinoć je otvoren 27. Sarajevo Film Festival svjetskim premijerama dva bosanskohercegovačka filma, DESET U POLA Danisa Tanovića i omnibusom PISMA S KRAJEVA SVIJETA sarajevske klase Bele Tarra.

Među nazočnim gostima je bila i Lejla Filipović (44 godine) sa svojim suprugom Tarikom Filipovićem koja moramo priznati izgleda sve bolje i bolje! Sa svoje 44 godine izgleda fenomenalno, a svaka njezina fotografija ostavlja bez riječi.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Lejla Filipovic (@lejla.filipovic)

Svečana ceremonija otvorenje Festivala u Narodnom pozorištu Sarajevo započela je  dodjelom nagrade Počasno Srce Sarajeva Wimu Wendersu, jednom od najznačajnijih svjetskih filmskih autora, u znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Sarajevo Film Festival (@sarajevofilmfestival)


Presretni smo što možemo odati priznanje jednoj od centralnih ličnosti svjetske kinematografije. Svojim radom u oblasti vizualnih umjetnosti, kao izvanredan filmski autor i fotograf, Wim Wenders publici uvijek donosi nezaboravne priče i emocije’, rekao je direktor Festivala Mirsad Purivatra.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Sarajevo Film Festival (@sarajevofilmfestival)

Wim Wenders će 16. kolovoza održati Masterclass u Narodnom pozorištu Sarajevo, a već od danas počet će i prikazivanje programa “Posvećeno” (Tribute To) u okviru kojeg će biti prikazana retrospektiva odabranih Wendersovih filmova: ALICE U GRADOVIMA,  BUENA VISTA SOCIAL CLUB,  PARIZ, TEXAS i DO KRAJA SVIJETA. Sarajevo Film Festival će organizirati i posebnu projekciju novorestaurirane verzije Wendersovog filma HOTEL OD MILION DOLARA, koji je 2000. godine osvojio Srebrnog medvjeda na Berlinskom festivalu, čuvena triler drama s Jeremyjem Daviesom, Millom Jovovich i Melom Gibsonom.

Natjecateljski program – igrani film 27. Sarajevo Film Festivala počinje večeras u 19:00 u sarajevskom Narodnom pozorištu, regionalnom premijerom debitantskog filma kosovske rediteljice Luàne Bajrami. Film BRDO NA KOJEM RIČU LAVICE je svjetsku premijeru imao ove godine na Filmskom festivalu u Cannesu. Druga regionalna premijera u večeras u Natjecateljskom programu – igrani film također je debitantsko ostvarenje, ovaj put gruzijske rediteljice Juje Dobrachkous. Film BEBIA, JEDINA ČEŽNJA MOJE DUŠE svjetsku je premijeru imao ove godine na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu, a u Narodnom pozorištu bit će prikazan večeras u 21:30.