Kontracepcijske pilule su jedna od metoda kontracepcije i to vjerojatno najučinkovitija metoda jer joj je učinkovitost 99,9%. No, jesu li one u potpunosti dobre za tijelo ili su moguće i nuspojave? Kako bismo odgovorili na ovo pitanje, prvo trebamo objasniti kako pilula djeluje.

Sve ima dobru i lošu stranu, pa zato INTIMINA donosi ključne informacije o piluli, jednoj od najučinkovitijih metoda kontracepcije.

Kako pilula funkcionira?

Kontracepcijske pilule zaustavljaju ovulaciju. Ovulacija je oslobađanje jajašca (jajne stanice) iz jajnika. Jajnici imaju ključnu ulogu u ženskom spolnom i reproduktivnom zdravlju jer su glavni izvor ženskih spolnih hormona estrogena i progesterona.

Dakle, što se događa s tim hormonima tijekom normalnog menstrualnog ciklusa? Pod utjecajem folikulostimulirajućeg hormona (FSH) i luteinizirajućeg hormona (LH), njihove se koncentracije mijenjaju tijekom menstrualnog ciklusa. Ciklus se može podijeliti na folikularnu fazu, ovulaciju i lutealnu fazu. Folikularna faza počinje s prvim danom menstruacije i traje do ovulacije. Tijekom prvih nekoliko dana razina estrogena i progesterona je niska. Tada razina estrogena počinje rasti, a svoj vrhunac doseže oko ovulacije – jajna stanica napušta jajnik i počinje putovati prema maternici. Nakon ovulacije, razina estrogena naglo opada, a razina progesterona počinje rasti, označavajući početak lutealne faze, koja priprema tijelo za trudnoću. Ako do trudnoće ne dođe, razina progesterona pada i počinje mjesečno krvarenje.

Kontracepcijska pilula najčešće sadrži kombinaciju progesterona i estrogena. Međutim, postoji i druga vrsta pilule (tzv. minipilula) koja sadrži samo progesteron. Pilule djeluju tako da, zbog hormona koji se uzimaju oralno, ne dolazi so povećanja razine FSH i LH. A kad nema FSH i LH, nema ni ovulacije. Ako nema ovulacije, nema oplodnje. Ako nema oplodnje, nema trudnoće. Ne može biti jednostavnije.

Prednosti

Najočitija prednost pilule je sprječavanje trudnoće i reguliranje ciklusa. Pilula je u tom pogledu stvarno moćna, jer je učinkovita 99,9% kada se koristi prema uputama.

Zbog regulacije hormona, kontracepcijske pilule mogu utjecati na mnoge stvari:

 • Jačina krvarenja – Ako imate obilne menstruacije, s pilulom će one postati lakše s manje bolova i grčeva.
 • Trajanje menstruacije – U većini slučajeva, kako se jačina krvarenja smanjuje, smanjuje se i trajanje.
 • Lijepa koža – Većina žena primijećuje ​​da im koža postaje sve zdravija, pore se smanjuju, kao i pojava akni.
 • Zdravija kosa i nokti.
 • Ublaženi simptomi PMS-a.
 • Bolji seks – Ne morate brinuti o tome da ćete zatrudnjeti (ako je to nešto što vas sprječava da se opustite i uživate u trenutku). Ali zapamtite, pilula ne štiti od spolno prenosivih bolesti!
 • Liječenje endometrioze – Sluznica maternice je stimulirana estrogenom, pa je hormonska terapija jedan od mogućih tretmana.

Nedostaci

Kao i svaki drugi lijek, kontracepcijska pilula ima svoje nuspojave. Ne iskuse ih svi, ali je moguće da se pojave, pogotovo u prvom tromjesečju korištenja.

Najčešće nuspojave su:

 • Glavobolje – Kod nekih se glavobolja smanjuje, ali kod nekih žena može doći do snažnijih i češćih glavobolja zbog novouspostavljene hormonske ravnoteže.
 • Mučnina i povraćanje – Kako bi se smanjila mogućnost mučnine, pilula se obično uzima navečer. Dobra vijest je da mučnine s vremenom postaju lakše tj. nestaju.
 • Krvarenje između menstruacija se ne događa svima, ali je moguće. Ako se pojavi, razgovarajte sa svojim ginekologom. Možda ćete trebati prijeći na drugu kontracepcijsku pilulu.
 • Anksioznost i depresija – Hormonalne promjene mogu uzrokovati promjene raspoloženja, poput onih kod PMS-a. U nekim slučajevima te promjenje ne prestaju. Ipak, one se mogu razviti u ozbiljnija psihička stanja, pogotovo ako imate povijest depresije. Zbog toga je potrebno početi uzimati kontracepcijske pilule nakon razgovora s ginekologom, te mu isto tako odmah prijaviti ako počnete osjećati bilo kakve simptome tijekom uzimanja tableta.
 • Krvni ugrušci – Iako koncentracije hormona u današnjim pilulama nisu tako visoke kao što su bile u počecima (kad je postojala i veća vjerojatnost stvaranja krvnih ugrušaka u venama), one blago povećavaju vjerojatnost zgrušavanja krvi. To ne predstavlja problem za žene koje nisu sklone krvnim ugrušcima. Međutim, ako imate neke rizične faktore (povijest krvnih ugrušaka, trombofilija i slično), bilo bi pametno ponovno razmisliti o korištenju kontracepcijske pilule.

Svatko je drugačiji i normalno je da različito reagiramo na vanjske čimbenike. To samo znači da, ako se odlučite za pilulu, možda će biti potrebno nekoliko pokušaja i pogrešaka dok ne pronađete onu koja vam savršeno odgovara. Nemojte se odlučiti uzimati nešto samo zato što ćete biti sigurni od trudnoće ili što ćete imati manje bolova, a istovremeno ćete se boriti protiv jakih promjena raspoloženja i drugih nuspojava. Uzmite si vremena, razmislite o svemu i razgovarajte sa svojim ginekologom. Lijekovi su tu da vam pomognu, a ne da vam donesu nove probleme.