U vikendu kad je započeo s prikazivanjem u talijanskim kinima, film KOLIBRIĆ postao je prvim domaćim filmom koji je uspio zasjesti na prvo mjesto gledanosti u Italiji sa zaradom od skoro 800 tisuća dolara. Veliki je to uspjeh za novo djelo redateljice Francesce Archibugi, višestruko nagrađivane talijanske redateljice čiji je najnoviji uradak KOLIBRIĆ – obiteljska drama snimljena prema istoimenom bestseleru uglednog autora Sandra Veronesija koji je za nju osvojio prestižnu nagradu Strega – vrlo brzo postao jednim od najhvaljenijih filmova godine.

Knjigu “Kolibrić” u Hrvatskoj je prošle godine izdala nakladnička kuća Ljevak, a od ovoga nas četvrtka, točnije od 21. rujna u kinima očekuje njezina filmska adaptacija, višeslojno sjajno djelo koje je premijerno prikazano na filmskom festivalu u Rimu te odabrano za službenu selekciju festivala u Torontu. Pored Rima i Toronta, KOLIBRIĆ je do danas prikazan na desecima uglednih međunarodnih festivala diljem svijeta gdje se uglavnom prikazivao u službenim konkurencijama uz pohvale kako kritike tako i publike.

Kolibrić je mala ptica koja svu svoju energiju troši kako bi cijeli život ostala na jednom mjestu, a upravo tako živi Marco Carrera, glavni protagonist filma KOLIBRIĆ čija je knjiga od trenutka kad je izdana pa sve do danas prevedena na 25 različitih jezika, uključujući i hrvatski. To je priča čija se radnja proteže na čak šezdeset godina, a u kojoj se radosti, boli i neuroze uobičajene obitelji srednje klase isprepliću s evolucijom apsolutne i izvanredne ljubavi koja se proteže na tri generacije. Ovo je obitelj u kojoj je najbitnije držati se zajedno i prikazati jak kolektiv čak i kada je suočena s nepodnošljivim problemima…

U filmu su glavne uloge ostvarili vrhunski talijanski glumac Pierfrancesco Favino, poznata francuska glumica Berenice Bejo, inače nominirana za prestižnu nagradu Oscar za film “Umjetnik” te cijenjeni talijanski redatelj Nanni Moretti u jednom od svojih rijetkih glumačkih istupa u filmovima koje on nije režirao. “Već trideset godina poznajem Sandra Veronesija kao autora, a ovaj sam roman pročitala prvog dana kad je objavljen”, u jednom je intervjuu izjavila redateljica Archibugi te nadodala: “To je knjiga koja me iznimno uznemirila, a na njezinu filmsku adaptaciju nagovorio me upravo Veronesi. Istovremeno sam bila ponosna i uplašena, jer sam dobila dojam da je riječ o djelu koje je sposobno dirnuti sve one teme koje su mi iznimno bliske osobno; bila je to knjiga kao da sam ju ja napisala, ali naravno puno kvalitetnije”.

Talijanski esejist, romanopisac i novinar Sandro Veronesi postao je tek drugim autorom u povijesti koji je uspio dva puta osvojiti Stregu – najprestižniju talijansku književnu nagradu. Prvi put ostvojio ju je za roman “Tihi kaos”, a drugi put upravo za “Kolibrića”. Zanimljivo je da su obje knjige ekranizirane u uspješne filmove, a za film KOLIBRIĆ Veronesi je izjavio: “Priča napreduje kroz jačinu prisjećanja glavnog lika pa tijekom filma kao gledatelji skačemo iz jednog razdoblja u drugo, iz jedne ere u drugu. No, u kinematografiji to zna biti iznimno riskantno, zbog toga što takav oblik naracije može izazvati skepsu. Ispričati našu priču kronološki bilo bi puno lakše, možda i logično, ali značilo bi na neki način izdati duh romana”.

Jednu od glavnih uloga u filmu ostvario je i već spomenuti ugledni talijanski redatelj Nanni Moretti koji tumači lik psihoanalitičara Danielea Carradorija: “Sjajno je bilo što sam u ovom filmu bio isključivo i samo glumac. Bio je ovo šesti put u trideset godina da me redateljica Francesca pozvala da glumim jednu od uloga u njezinom filmu i u nekom sam trenutku morao pristati”, prisjeća se redatelj i glumac Moretti te nadodaje: “Knjiga je bila prekrasna, a i moj lik također”. Uz izvrsne glumačke nastupe, kvalitetnu režiju, vrlo dobre kritike te činjenicu da je postao jednim od najgledanijih talijanskih filmova u posljednjih nekoliko godina, KOLIBRIĆ je svakako djelo koje izaziva pozornost i u kojem će uživati različite generacije kino gledatelja.

Obiteljska drama KOLIBRIĆ u domaća kina stiže u četvrtak, 21. rujna.