charlie2Opet krećem s Kraljicom i njenom kolumnom. Ne ljuti se, ali ne može the 14.2. biti dan kada si Kraljica, ili si svaki dan ili nisi i gotovo. Ne treba mi neki debeljko u tajicama iz trećeg stoljeća da bi me podsjetio kako ste Vi žene na današnji dan posebne i imate veću vrijednost nego na neki drugi, ne uzimajući u obzir: Dan majki, žena, Božić, Uskrs, Bajram i sl. Btw. ovaj u tajicama je Sv. Valentin, a čak niti Crkva nije sigurna što je točno bilo s njim i tko je on. Za sada su izbor suzili na dvojicu, jer je jasno da smo mi muški duboko u duši romantičari i želimo pokazati što smo, pa čak i da ispadnemo papci.

Šalu na stranu, puno tog je danas komercijalizacija i ja osobno ne volim nametanje obaveze kupovanja bilo čega i/ili ugađanja nekoj osobi radi dana u kalendaru. Što bi trebali onda mi muški raditi na 2.1. ili 1.2.? Pročitajte na glas ako ne razumijete, drugi prvoga ili prvi drugoga … katastrofa. Da vidiš kad se to sjeti ekipa koja u centru grada maše zastavama duginih boja okružena kordonom specijalaca svake godine. Hodat ćemo ulicom stisnute stražnjice uz rub najveće zgrade, zaustavljanje na jedno 6 metara od semafora i čekanje da se upali zeleno, a onda u punom trku preko ceste do sljedeće zgrade, „ugriz“ i tako dok ne stignemo doma. Eto kamo vodi Valentinovo i tko zna kamo sve još?

Korak unatrag – kupujemo bocu finog vina, čokolada u obliku srca, možda lijep izlazak u grad ili nekamo na izlet? Ma daaaaaaj, onaj tko treba datum u kalendaru za ovako nešto je stvarno papak. Žene zaslužuju poštovanje, isto kao i muškarci, djeca i sva ostala bića na ovoj planeti. Svaki dan je blagdan i treba ga činiti takvim. Naravno da nam se događa da smo nervozni, ljuti nakon posla, sastanka, gužve u prometu, dućanu i stotine drugih stvari, no ne smijemo dopustiti da to utječe na ljubav i naš odnos prema njoj.

Stvar je u tome da blagdane najčešće percipiramo kroz kognitivnu mapu sebe samih. Ponašamo se prema drugima onako kako bismo htjeli da se drugi ponašaju prema nama i to je krivo. Nemojte nikada davati s predumišljajem, niti očekivati da ćete dobiti koliko ste dali, to je glupo. Dajte jer to netko zaslužuje ili bi mogao zaslužiti. Ne budite naivci i ne očekujte da ćete nekoga promijeniti jer to želite i jer činite sve da tako i bude. Davno sam shvatio da se možemo promijeniti vrlo malo, postoji zapis u nama koji je gotovo nemoguće korigirati, tomu služi evolucija koja se događa jaaaaako dugo.

S obzirom da bolje polovice, a ovim ću pojmom iznimno u ovom slučaju obuhvatiti sve žene i djevojke, imaju mentalno zaokružen ovaj praznik u svojim kalendarima, a zaokruženost poboldava hrpetina reklama s najavom sniženja i koncerata svakojakih likova baš na taj datum, naprosto se nameće da je red nešto učiniti. E, tu i je problem. Ekipa, neka vam svaki dan bude Valentinovo, ne morate dijeliti poklone, kupovati ulaznice, izmišljati izlete itd. Budite prirodni, pazite i volite jedno drugo, vjerujte da iskreni zagrljaj i poljubac u kojem se žena osjeća voljeno i jedinstveno vrijedi više od najvećeg buketa ruža koji ste poklonili nakon što ste nešto za*rali. Vrijedi za obje strane – zamislite svaku večer prije spavanja neku lijepu sitnicu koju ćete sutradan napraviti za drugu polovicu, napravite to i imat ćete Valentinovo svaki dan. F**k the calendar …

Charlie

Pročitajte Charlievu prethodnu kolumnu Glineni golubovi:

Glineni golubovi – Dakle, u nadi da će i netko s muške strane pročitati ove redove, odgovorno tvrdim da karakterno snažne žene rješavaju ulete tipa: “Izuzetno ste lijepi …” i sl. poput skraćenih pušaka koje bljuju sačmu na glinene golubove.