13. prosinca 2023. – Pripremite se da vas oduševi svevremensko remek-djelo, zadivljujuća adaptacija književnog klasika Victora Hugoa iz 19. stoljeća „Jadnici“, u ekranizaciji Baftom ovjenčanog scenarista Andrewa Daviesa, koja će svoju veliku premijeru u srednjoj i istočnoj Europi imati 21. prosinca u 21 sat na programu Epic Drama. Ta izvanredna dramska serija u šest epizoda govori o Jeanu Valjeanu, bivšem zatvoreniku koji ne može pobjeći od sjene svoje prošlosti, a kojeg neumoljivo progoni strašni policajac Javert. Serija će zasigurno osvojiti publiku svojim bogatim narativnim stilom, iznimnim glumačkim izvedbama i prekrasnim lokacijama snimanja u Europi.

Nakon britanske premijere Jadnici su dobili pohvale televizijskih kritičara, koji su tu seriju opisali kao veličanstvenu TV poslasticu za kraj godine. Evo samo nekih od zadovoljnih ocjena kritičara:

  • The Guardian je prezadovoljno poručio: „I više nego uzbudljivo… dramska serija Andrewa Daviesa oduševljava na veličanstven način.“
  • Daily Telegraph je objavio: „C’est magnifique… prava poslastica za kraj godine.“
  • Independent je pohvalio glumačku izvedbu Lily Collins: „Lily Collins tumači ulogu tragične Fantine čeličnom snagom i gracioznošću.“

Radnja Jadnika smještena je u postrevolucionarnu Francusku i prati isprepletene živote nekoliko osoba koje se pokušavaju snaći u surovoj stvarnosti siromaštva, kriminala i društvenih nepravdi. U središtu priče nalazi se Jean Valjean, bivši robijaš koji se pokušava iskupiti nakon godina provedenih u zatvoru. Život bivšeg robijaša je surov, a Valjean se na svakom koraku susreće s predrasudama. Progonjen svojom prošlošću Valjean upozna mudrog biskupa Dignea, što ga potakne da razmisli o vlastitoj moralnosti i o tome kakvim životom želi živjeti. Valjean se susreće i s nizom drugih likova, uključujući Fantine, očajnu ženu prisiljenu na prostituciju kako bi uzdržavala svoju mladu kćer Cosette; Javerta, neumoljivog policijskog inspektora odlučnog privesti Valjeana pravdi; i Mariusa, mladog studenta uhvaćenog u političkim previranjima tog vremena. Dok se njihovi životi isprepliću, likovi se suočavaju s kušnjama i nevoljama koje testiraju njihovu snagu i čvrstinu. Uz sve to tragaju i za ljubavlju, nadom i iskupljenjem u svijetu koji se često čini okrutnim i nemilosrdnim.

U seriji Jadnici pojavljuje se zvjezdana glumačka postava koja daje dubinu i autentičnost omiljenim likovima iz Hugoova romana:

  • Dominic West (Preljub, The Hour) tumači legendarnu ulogu Jeana Valjeana, čovjeka kojeg progoni njegova prošlost.
  • David Oyelowo (Selma, Obavještajci) utjelovljuje neumoljivog inspektora Javerta, odlučnog privesti Valjeana pravdi.
  • Lily Collins (Tolkien, Emily u Parizu) nudi snažnu interpretaciju uloge Fantine, lika koji odiše i ranjivošću i snagom.
  • Među glumcima u sporednim ulogama su Josh O’Connor (Durrellovi) kao Marius, Ellie Bamber (Noćne životinje) kao Cosette i Erin Kellyman (Vučji odgoj) kao Éponine, dok Adeel Akhtar (Viktorija i Abdul) i nagrađivana glumica Olivia Colman (Kruna) glume monsieur i madame Thénardier.

Jedan od očaravajućih aspekata serije veličanstvena su mjesta snimanja diljem Europe. Slikoviti krajolici Belgije, Francuske i Bruxellesa služe kao kulisa ove vizualno zadivljujuće ekranizacije. Od užurbanih pariških ulica do mirne provincije, lokacije odvode gledatelje ravno u srce Francuske 19. stoljeća.

Pripremite se da krenete na putovanje kroz vrijeme i emocije te svjedočite iznimnoj priči, zadivljujućim glumačkim izvedbama i čudesnoj kinematografiji u šestodijelnoj povijesnoj dramskoj seriji Jadnici. Premijerno je diljem srednje i istočne Europe možete pogledati tijekom blagdana na programu Epic Drama, od 21. prosinca u 21 sat.

Kako biste saznali više o ovoj seriji i programu Epic Drama   www.epicdrama.hr