Na Noć vještica u zagrebačkom kinu Kinoteka prikazuje se Govori mi, hvaljeni film strave braće Dannyja i Michaela Philippoua, koji je izazvao senzaciju na ovogodišnjem Filmskom festivalu Sundance

Ovu Noć vještica provedite uz Govori mi, međunarodnu horor-senzaciju braće Dannyja i Michaela Phillipou. Priča je to o Miji, 17-godišnjoj djevojci koja živi u sjeni prerane smrti svoje majke. Jedne večeri s prijateljima odlazi na zabavu, gdje je glavna atrakcija balzamirana ruka nepoznatog podrijetla, koja onome tko je primi otvara vrata u svijet duhova. No ono što počne kao naizgled bezazlen izazov za društvene mreže pretvara se u zastrašujuću igru za zdrav razum i živote Mije i njezinih prijatelja.

Braća Danny i Michael Philippou australski su filmaši i kreatori online sadržaja, čiji je YouTube kanal RackaRacka s preko milijardu i pol pregleda prerastao u globalnu senzaciju. Isto vrijedi i za njihov dugometražni prvijenac Govori mi, koji je na međunarodnoj premijeri u ponoćnoj sekciji Filmskog festivala Sundance oduševio publiku i kritiku, a za američku distribuciju kupio ga je popularni disributer A24.

Inspiraciju za film braća Philippou pronašla su u vlastitom susjedstvu, gledajući tinejdžere kako eksperimentiraju s drogama, a potom neugodne fizičke reakcije na opijate objavljuju na društvenim mrežama. U njihovu filmu opijate zamijenjuje ukleti predmet, koji postaje katalizator nerazriješenih trauma njihovih protagonista.

Kritika je hvalila nadahnutu režiju braće Philippou, izbjegavanje klišeja, zastrašujuće zvučne i specijalne efekte te izvrstan nastup Sophie Wilde, zvijezde aktualne Netflixove serije Everything Now, u glavnoj ulozi. Ovo originalno i pametno žanrovsko ostvarenje podjednako zadovoljiti i fanove žanra, kao i one koji od filma očekuju nešto više, a po pristupu hororu mogao bi se usporediti s filmovima Arija Astera (Hereditary, 2018, Midsommar, 2019), Roberta Eggersa (Vještica, 2015, Svjetionik, 2019) i Mikea Flanagana (Pad kuće Usher, 2023). Hrvatski distributer filma je MCF – MegaCom Hrvatska, a sljedeći tjedan moći ćete ga pogledati na dvije projekcije u Kinoteci: u utorak 31. listopada i petak, 3. studenog.

Ljubitelji filmske jeze i napetosti sljedeći će tjedan pronaći nešto za sebe i u ostalim programima kina Kinoteka. U sklopu ciklusa Rainera Wernera Fassbindera bit će prikazani Kineski rulet (srijeda, 1. 11.) i Marta (subota, 4.11.), u kojima se ovaj utjecajni njemački redatelj pozabavio strukturom psihološkog trilera. U sklopu istog ciklusa na samu Noć vještica bit će prikazan i Bennyjev video (utorak, 31. 10.), uznemirujuća priča o malograđanskoj psihopatologiji, koja je Michaela Hanekea prometnula u majstora arthouse strave.

Među ostalim naslovima mogu se pogledati i aktualni naslovi iz distribucije, kao što su Escort Lukasa Nole, Čovjek bez krivnje Ivana Gergoleta, Palo lišće Akija Kaurismäkija i Ubojice cvjetnog mjeseca Martina Scorsesa.

Više informacija o filmovima i programu potražite na službenoj stranici kina Kinoteka www.kinokinoteka.hr