Već godinama se šire glasine o tome da učestali seksualni odnosi utječu na širenje i opuštanje vaginalnog područja. Po raznim kolumnama možemo pročitati da su neke žene čak optužene od strane svojih partnera kao ‘lake’ jer im je vagina šira. No, kao u vezi svih zdravstvenih pitanja najbolje je istinu provjeriti sa stručnjacima.

‘Osim ako prakticirate jako neuobičajene seksualne poze, od normalnog odnosa vagina se neće raširiti niti opustiti’ tvrdi ginekologinja dr. Alyssa Dweck za portal Health. ‘Vagina je jako opraštajuće područje, bogato živčanim završecima i opskrbom kisika pa tradicionalni odnosi neće uzrokovati širenje vagine. Naravno, stvari se šire kako vrijeme prolazi, to svakako’, nastavlja.

Što pod svim time dr. Dweck podrazumijeva? Naime, kada se uzbudimo, vagina prirodno postaje vlažna i širi se te otvara kako bi muškarac mogao penetrirati. Ali sve se to vraća u prvobitno stanje kada uzbuđenje i sam čin završe. Dakle, iako se otvaraje postiže, ono je trenutno i nećete ostatak vremena provesti s tako proširenom vaginom.

‘Postoji jedna iznimka ovom stanju’, dodaje dr. Dweck. ‘Nakon prvih nekoliko odnosa, vaginalni otvor se širi jer je prije bio prekriven himenom.’ No i to ne mora biti, jer himen možete otvoriti i puno prije prvog odnosa, recimo uporabom tampona ili profesionalnim igranjem sporta. ‘Čak i bez himena, vaginalni kanal ne može postati veći’, dodaje.

Da li se vagina širi nakon poroda?

Sada kada smo ustanovili kako seksualni odnosi ne utječu na širenje vaginalih kanala, brojne žene pitaju se je li isti slučaj i s vaginalnim porodom. Svakako se ona širi prilikom poroda, posebice ako se upotrebljava vakuum kako bi se dijete porodilo.

No kod poroda bebe klasične težine gotovo 100% vaginalnog otvora vraća se u prvobitno stanje. ‘Iznimka može biti jedino ako pri porodu dolazi do jakog rastezanja vagine’ dodaje dr. Dweck.

Dakle, seksualni odnosi ne utječu na širenje vagine čak ni kada se radi o vrlo ‘obdarenim’ partnerima (u tom slučaju vagina se može malo proširiti no vaginalni kanal ne). Porod ima nešto drugačije posljedice s obzirom da se radi o prolasku cijele bebe što svakako utječe na vaginalni kanal.

Dobra vijest je da ni to nije trajno. Naime, dr. Ross objašnjava kako menopauza utječe na ponovno smanjenje vaginalnog otvora, posebice ako seksualni odnosi nisu toliko česti kao godinama prije. Rezultat vjerojatno leži u manjoj proizvodnji estrogena, procesu koji nastupa u menopauzi.

Što onda s frajerima koji se žale da su žene preširoke ‘tamo dolje’? Doktorice tvrde da vjerojatno mogu osjetiti kada je žena djevica kao i to da je rodila, no veću razliku ne bi trebali osjećati. ‘Osim ako imaju zaista mali penis’, dodaje dr. Ross.