Zagreb, 6. kolovoza – Hrvatsko-švicarski film Mare redateljice Andree Štakebit će prikazan na 26. izdanju Sarajevo Film Festivala koji se zbog epidemiološke situacije u cijelosti održava u online okruženju – film će 15. kolovoza otvoriti natjecateljski  program dugometražnih igranih filmova i svim gledateljima biti dostupan online. Nakon svjetske premijere u Berlinu, ovo će biti regionalna premijera filma.

Film Mare u ovom izrazito nezahvalnom razdoblju tako ipak pronalazi svoj festivalski put i način da se predstavi publici. U srpnju je film trebao otvoriti Pulski filmski festival, no nakon odgode festivala, domaća će ga publika moći premijerno gledati u novom terminu u rujnu. Podsjetimo, svjetsku je premijeru film imao na Berlinaleu u veljači, gdje je ostvario sjajan prijem kod publike i struke, a sada će biti predstavljen u Sarajevu. Na Sarajevo Film Festivalu 2016. Godine Andrea Štaka i Marija Škaričić osvojile su Srca Sarajeva – Štaka za debitantski film ‘Gospođica’, a Škaričić za najbolju žensku ulogu u istom filmu.

Film Mare inače je treći dugometražni film hrvatsko-švicarske redateljice, nakon spomenutog i nagrađivanog filma Gospođica te filma Cure – Život druge. Priča prati peteročlanu obitelj u kojoj glavna junakinja Mare (tumači ju Marija Škaričić) ima sve elemente za zadovoljavajući život, no istovremeno žudi za promjenom i intenzitetom koji joj svakodnevica ne omogućuje. Nakon slučajnog susreta sa strancem ona stavlja dosadašnji život na kušnju.

Smješten na autentičnu lokaciju nadomak Dubrovnika, Mare je prvi autorski cjelovečernji film snimljen u potpunosti na području Konavala. Inspiraciju za film autorica je pronašla unutar spomenutog podneblja u kojem je odrasla kao i vlastite obitelji. Naslovnu ulogu ciljano je pisala za glumicu Mariju Škaričić, a autentičnost priče dodatno je potvrđena lokacijom snimanja i glumcima naturščicima – obiteljska kuća i djeca naslovne junakinje dom su i djeca autoričine rođakinje. Mare je osoban film. Ovdje progovaram o fazi života koju osobno poznajem: ne samo da naša djeca odrastaju, već na neki način, uviđamo da i mi odrastamo. Odjednom se pitaš poznaješ li uistinu ljude s kojima živiš. Čuju li te oni? Voli li te vlastiti muž? Je li tvoj život uistinu tvoj?, dodaje autorica Andrea Štaka.

Pored Marije Škaričić, u filmu glume Goran Navojec, Ivana Roščić, Nikša Butijer, Mirjana Karanović,  Zdenko Jelčić te poljski glumac Mateuzs Kosciukiewicz. Autorsku ekipu filma čine direktor fotografije Erol Zubčević, scenografkinja Jana Plećaš, kostimografkinja Sara Giancane te majstorica maske Sabine Fluckinger. Film je nastao kao švicarsko-hrvatska koprodukcija u suradnji produkcijskih kuća Okofilm Productions, producenata Thomasa Imbacha i Andree Štake te Dinaridi Film koproducentice Tene Gojić.

Projekt su podržali Eurimages, švicarski nacionalni  filmski fondovi, MEDIA Švicarska, Hrvatski audiovizualni centar, Grad Dubrovnik, TZ Grada Dubrovnika i Konavala, švicarska nacionalna televizija i televizija ZDF/ARTE.