Vaš imunološki sustav složena je matrica stanica i sustava koji kohezivno djeluju na zaštitu od bolesti. Česte viroze ukazuju na stanje vašeg tijela pod utjecajem stresa, umora i prehrane.

Za prirodni obrambeni sustav tijela od patogena (bakterija, virusa i mikroorganizama koji uzrokuju bolesti), ključni igrači su bijele krvne stanice koje se bore protiv infekcije, limfociti, koji putuju po tijelu kroz krvotok i limfne žile, koje su pohranjene u limfoidnim organima – to uključuju adenoide (na stražnjem dijelu nosnog prolaza), krvne žile, koštanu srž, limfne čvorove, slezenu, tanko crijevo, timus i krajnike.

A da biste ojačali svoj imunološki sustav, postoje neke stvari koje možete učiniti prije nego što posegnete za antibioticima (koji će se u svakom slučaju boriti samo protiv bakterijskih infekcija). Evo sedam glavnih savjeta za jačanje imuniteta:

1. Dijeta bogata antioksidansima

Iako je vitamin C visoko na popisu kada je riječ o sprječavanju prehlade i virusa, antioksidanti općenito pružaju ogromnu potporu imunološkom sustavu, smanjujući staničnu smrt i potičući razvoj bijelih krvnih stanica, koje su ključne za uništavanje štetnih bakterija.

Antioksidanti također igraju ključnu ulogu u regeneraciji oštećene DNA i jačanju sposobnosti tijela da se oporavi. Slobodni radikali u osnovi potiču upalni odgovor u stanicama, dok ih antioksidanti neutraliziraju.

Hrana je najbolji mogući izvor antioksidansa, pa na popis za kupnju dodajte nešto od sljedećeg: bobičasto voće, tamnu čokoladu, artičoku, kavu, grah, zeleni čaj, jabuke, rajčice, zeleno lisnato povrće i masnu ribu.

2. Zaštita uz pomoć češnjaka

Češnjak se dugo smatrao superhranom, to je drevni lijek za bolesti, a za koji je dokazano da ima višestruke zdravstvene koristi. Aktivni spoj koji se nalazi u češnjaku, alicin, ima antibakterijska svojstva koja mogu pomoći u prevenciji bolesti i infekcija. Prednosti su u konačnici njegova protuupalna svojstva koja pomažu u jačanju imunološkog sustava.

Studija Journal of Immunology Research otkrila je da alicin ima izravan učinak i na povećanje broja bijelih krvnih stanica, koje se bore protiv slobodnih radikala i štetnih bakterija. Najbolji način za uzimanje češnjaka je ako ga uključite u svoje kuhanje ili kao dodatnu prehranu.

3. Dobro zdravlje crijeva

Preko 70 posto imunoloških stanica tijela nalazi se u crijevima, što objašnjava zašto je dobro zdravlje crijeva ključno za zdravu tjelesnu funkciju. Probavni sustav igra važnu ulogu u metabolizmu i eliminaciji toksina u tijelu kao dio našeg prirodnog sustava za detoksikaciju.

Povećanje vlakana pomoći će vam da se toksini brzo kreću kroz crijeva. Vlakna posebno imaju izravan utjecaj na poboljšanje mikrobioma smještenih unutar probavnog sustava.

Također vrijedi uvesti kvalitetne probiotike u prehranu.

4. Nastavite se kretati

Studija časopisa Medicine & Science in Sports & Exercise pokazala je da redovito brzo hodanje povećava cirkulaciju bijelih krvnih stanica. Glavna svrha ovih imunih stanica je ubijanje svih patogena koji uzrokuju bolest. Iste se blagodati mogu iskoristiti i redovitim treningom s utezima (otporom), koji povećava broj otkucaja srca i tjelesnu temperaturu (još jedan faktor koji pridonosi ubijanju bakterija). Ova je studija, međutim, došla s upozorenjem: bilo koja vježba koja se radi 75 minuta ili duže velikim intenzitetom uzrokuje porast hormona, što može ugroziti imunološki sustav. Dakle, ravnoteža niskog i visokog intenziteta je ključna.

5. Dobar san

Blagodati dobrog, mirnog, pomlađujućeg sna su beskrajne, uključujući njegov utjecaj na imunološki sustav. Istraživanje Pflügers Archiv – Europskog fiziološkog časopisa pokazalo je da će obilno spavanje i uravnotežen cirkadijanski sustav (ciklus spavanja / buđenja tijela i mozga) poboljšati proizvodnju protuupalnih citokina (tvari koje luči imunološki sustav) poboljšavajući sposobnost tijela da se bori protiv infekcija.

6. Smanjite alkohol

Ako razgradite alkohol na makro supstance, u osnovi gledate na čisti šećer. Kada se prekomjerno konzumiraju, šećer i / ili alkohol glavni su krivci za smanjenje tjelesne sposobnosti da proizvodi bijele krvne stanice, što znači da je veća vjerojatnost da ćete podleći virusima. Dugoročno gledano, alkohol može ozbiljno ugroziti rad imunoloških stanica, čineći vaše tijelo osjetljivijim na bolesti. Isprobajte alternative s niskim udjelom alkohola i popratite svako alkoholno piće s čašom vode.

7. Najbolji dodaci za jačanje imuniteta

Vitamin D: promiče zdravlje kostiju i igra ulogu u regulaciji kalcija.

Glutamin: aminokiselina koja vam može pomoći u prehrani crijeva, pospješiti oporavak u stanicama i podržati funkciju imunološkog sustava.

Vitamin C: nadopunjavanje razine vitamina C kada se osjećate istrošenim izvrstan je način za povišenje razine energije.

Cink: neopjevani heroj, cink je ključan u aktiviranju T-stanica, koje pomažu u podršci aktivnosti imunih stanica. Uzimanje dodatka cinka može vam pomoći brže se riješiti simptoma prehlade i gripe.

Ehinaceja: najbolje ju je uzimati u obliku tinkture, antivirusna i antimikrobna svojstva ehinaceje mogu izuzetno podržati rad imunološkog sustava. Ima snažne adaptogene učinke, koji smanjuju stres i mogu neizravno ojačati imunološki sustav.