Svađe s partnerom mogu biti veliki turn on – stručnjaci otkrivaju zašto nas one toliko pale

Sigurno vam je poznat scenarij iz hollywoodskih filmova: par se svađa i kako im se povisuje ton glasa tako i razmirica eskalira sve do trenutka kada (obično) muškarac odjednom poljubi djevojku, prisloni je uza zid i ubrzo umjesto svađe gledamo sex pun nabijenih emocija. I dok se neki drugi filmski scenariji nikada ne bi dogodili u pravom životu, ovaj je zapravo vrlo čest, prenosi Cosmopolitan.

Možda i sami imate slično iskustvo i iako je seks bio ooodličan, sigurno se pitate – kako je ovo moguće. Postoji li poveznica između ljutnje i uspaljenosti? Prema mišljenju raznih stručnjaka, ovo su razlozi zbog kojih poželite svađu zamijeniti krevetom:

 

  • Hormoni

 

Kada ste usred svađe, vaši hormoni divljaju, a da često niste toga svjesni. Adrenalin, kortizol i testosteron su na svom vrhunsku kada se svađate s bilo kime pa tako i sa partnerom. ‘Kada se kortizol luči uslijed stresa, naše tijelo i um mogu žuditi za bliskoćom koju sex pruža’, objašnjava seksologinja Jenni Skyler.

Razlog leži u lijepim hormonima koji se prilikom seksa otpuštaju – serotonin, dopamin i oxytocin ili tzv. ljubavni hormon. I tako se nalazite u vrtlogu hormona koji vas s jedne strane uznemiruju  pa tražite balans u onima koji vas smiruju.

 

  • Evolucija

 

Nikako pobjeći od te evolucije, a koliko je već godina prošlo, zar ne? Naime, dobar sex nakon svađe s partnerom u nama pobuđuje duboko uspavani i iskonski dio psihe. ‘Sex nakon svađe pruža olakšanje, ali i uzbuđenje. Imamo osjećaj da smo postigli nešto trijumfalno pa tijelo slavi odnosno vi se jako uzbuđujete’, tvrdi stručnjak za veze Andrew Aaron.

 

  • Sadomazohizam

 

Iako osjetljivo područje, možda biste se trebali otvoriti za mogućnost da zapravo uživate u sadomazohizmu. Neki ljudi uživaju u zadovoljstvu koje pruža nanošenje boli partneru, koja ne mora biti fizička već je potiče i sama verbalna svađa. Ukoliko već znate da vam se ta vrsta seksa i uzbuđenja sviđa, svađe ga tada samo potiču.

V.V.