OTVORENJE IZLOŽBE 15. PROSINCA U GALERIJI DOGAĐANJA

Posvećena očuvanju bliskosti, izložba ‘Dearest’ podsjeća da je pažnja najvažniji segment zdravog međuljudskog odnosa

Inspirirana trenucima provedenim u društvu voljenih, mlada francusko-engleska ilustratorica sa zagrebačkom adresom Jessica Gobert prostor Galerije Događanja pretvorit će u intimno izložbeno prostranstvo srdačnog naziva Dearest. Otvorenje izložbe bit će 15. prosinca u 19 sati, a radove će biti moguće razgledati sve do 19. siječnja 2024.

U želji za iskapanjem izgubljenog vremena i ponovnim uspostavljanjem vlastitog trajanja, autorica crnolinijskim tuš oblicima tvori svojevrsne analogne prizore na kojima su likovi uhvaćeni u svojim uobičajenim, rutiniziranim radnjama. Bilježeći rituale poput motrenja ulice, ispijanja poslijepodnevne kave, igranja s mačkom ili pripreme terena za boćanje na nekom od jadranskih otoka, umjetnica iskazuje pažnju spram generičkog, toliko svačijeg iskustva, a za nju ipak dragocjeno njezinog trenutka srastanja s elementarnim momentima svakodnevice dragih joj osoba.

Premda je bogat svakojakim iskustvima, autoričin svijet ipak je crno-bijel čime sugerira na dugoročne osjećaje krivnje i žalosti izazvane takozvanim srž-negativnim sjećanjima na propuštene prilike za prožimanje s voljenima koje vrijeme nepovratno zatire. Također, izložba protestira protiv samoće i bespomoćnosti pozivajući na humanu podršku kao najveću utjehu, a cjelokupni koncept temeljen na opažanju inače zanemarivih momenata, mimike i gestikulacija moguće je tumačiti kao originalno osmišljen znak cijenjenja i zahvalnosti svima koji svojom angažiranom prisutnošću doprinose radosti življenja.

Naizgled pozicionirana u okvire apstraktnih sila vremena i voljnosti, izložba zapravo sasvim jednostavnim jezikom manifestira renesansu organske solidarnosti. Na primjeru male svjetlosti u tami koja vremenom postaje konstanta, a ustvari je jedini izvor snalaženja u mraku, autorica kod promatrača nastoji izazvati potrebu za srčanom produkcijom pažnje i ljubavi spram ljudi koji djeluju kao apaurin u danima opće užurbanosti gdje izostanak elementarnog obraćanja više nije signal nedostatka bontona.

Ulaz na izložbu je slobodan.

Web stranica: https://www.knap.hr/centar/izlozbe/

Izložba: 15. prosinca – 19. siječnja 2024., Galerija DogađanjaO autorici:

Jessica Gobert, francusko-engleska ilustratorica sa zagrebačkom adresom, rođena je 1995. godine u Versaillesu u Francuskoj. Nakon srednjoškolskog programa za književnost i povijest umjetnosti završava studij Slike i naracije na ESAL-u (Epinal, Francuska), a obrazovanje nastavlja na Cambridge School of Art gdje stječe titulu MA lllustration and Book Arts. Potom se, inspirirana krajolicima i kulturom, seli u Zagreb. Dosad je sudjelovala na nekoliko skupnih i samostalnih zagrebačkih izložbi, a inspiraciju za vizualni jezik izražen tušem crpi iz noir filmova, dok njezine ilustracije variraju od minucioznih pejzaža do intimnih slika. Također crta i stripove.