Isprazna vjerovanja, babske priče, gluposti. Vjerovali mi ili ne, svi smo u istoj kaši. Svatko od nas je bar jednom kucnuo u drvo, bacio sol preko ramena ili pljuvao za crnom mačkom. Da ne spominjemo broj 13, razbijeno ogledalo, ili kad netko mete pod.

Praznovjerja, ili vjerovanja u neobjašnjive stvari, zapravo je zadovoljavanje vlastite kontrole nad lošim ili pak dobrim stvarima. Čak i ako tvrdite da niste praznovjerni, sigurni smo da negdje duboko ispod čiste vjere i zdravog razuma, postoji onaj mali crv sumnje koji vam šapuće na uho, što ako je to sve istina!?

Donosimo vam 5 najpoznatijih svjetskih praznovjerja i njihovu povijest.

1. RAZBIJENO OGLEDALO

Ajme meni, samo da se ne razbije dok ga čistim, eto mi 7 godina nesreće…

Mit dolazi još iz doba antičke Grčke i njenim prorocima. Naime, proroci su budućnost gledali u odrazu vode. Naravno u vodu bilo je uronjeno staklo, te su pomoću odraza u tom staklu ljudima govorili da li će umrijeti ili ne. Nešto kasnije, Rimljani dodaju još jednu zanimljivu stavku, a to je da se u sedmogodišnjim ciklusima mijenja zdravstveno stanje ljudi, te se iskrivljena slika u vodi smatrala kao nagovještaj nesreće i bolesti narednih sedam godina.

2. CRNA MAČKA

Iako su mačke u Egiptu smatrane božanstvom, u Europi su ih pak smatrali donosiocima nesreće, bolesti pa čak i prikrivenim vješticama. Ako bi vam mačka presjekla put, to je bio znak nesreće i toga da vas sam vrag promatra. Kršćani su u tu svrhu uništavali crne mačke, ali i žene koje bi brinule o njima. Naravno, smatrali su ih vješticama. Prema njihovim vjerovanjima, ako vam bi crna mačka prešla put, to je bio demon koji vam je zabranio ulaz u raj i odvojio vas od Boga.

3. KIŠOBRAN

Svi znamo da otvaranje kišobrana u zatvorenom prostoru donosi nesreću. Ali odakle potječe to praznovjerje.

U 18.st., iz doba Viktorijanske Engleske, kada su kišobrani ušli u modu, bili su prilično veliki i nezgrapni, te bi njihovo otvaranje u zatvorenom prostoru vjerojatno nekome iskopalo oko. Samo po sebi to je već bila nesreća. S vremenom, takav se postupak razvio u čisto praznovjerje.

4. BROJ 13

Sigurni smo da ste do sada već naučili da broj 13 ne postoji u hotelima, motelima, avionima i sl.

Strah od broja 13 zapravo potječe od staro-nordijske mitologije. Jedna od priča je kako je 12 bogova bilo pozvano u Valhalu na ručak. No Loki je bio izostavljen. To ga je naljutilo te je odlučio ručak zagorčati svima. Prilikom tog sukoba najomiljeniji Bog umire, a tijekom vremena ta se priča širila Europom. Jedno vrijeme bila je omiljenija i od priče o Posljednjoj večeri, gdje Juda izdaje Isusa. Zapamtimo, Juda je bio 13-ti apostol.

5. KUCANJE U DRVO

U Paganska vremena, vjerovalo se da bogovi žive u drveću, te im se kucanjem u drvo davala počast i priznanje u borbi protiv zla. Također, zahvaljivalo im se na sreći i blagostanju.

Pravo porijeklo ovog vjerovanja teže je odrediti. Ne zna se da li dolazi iz predkršćanskih vremena kada se kucalo o drvo da bi se otjerali zli duhovi, ili iz drevnog rituala, gdje osoba dira raspelo izgovaravši pritom određeni zavjet.

Iako u današnja vremena praznovjerja polako izumiru, sve manje ljudi vjeruje u babske priče, i svima nam je jasno da žene koje brinu o crnim mačkama zapravo nisu vještice.

No ipak…

Ana-Marija Karakaš