Opremljeni najsuvremenijim dronovima, stručnjaci obilaze Europu, otkrivaju nove spoznaje i udahnjuju život neispričanim pričama Drugoga svjetskog rata

Zagreb, 10. rujna 2021. – U novoj, vizualno dojmljivoj dokumentarnoj seriji programa Viasat History DRUGI SVJETSKI RAT DRONOM – POTRAGA ZA DOKAZIMA vojni povjesničari i stručnjaci koriste najsuvremeniju tehnologiju i dronove da bi istražili neke od najpoznatijih lokacija Drugoga svjetskog rata. Ovu šestodijelnu seriju možete premijerno pogledati u rujnu na programu Viasat History, ponedjeljkom u 23 h, od 13. rujna.

Od najmračnijih šuma Poljske do kristalno čistih voda Sredozemlja, malo je mjesta u Europi i svijetu koje su zaobišle okrutnosti Drugoga svjetskog rata. Sva ta mjesta još uvijek nose fizičke ožiljke tog strašnog sukoba. Bila riječ o zgradama oštećenim u bitkama, napuštenim selima ili ostacima zrakoplova i brodova, sve su to bolni podsjetnici na hrabrost i žrtvovanje – a za naraštaje dovoljno sretne da nisu morali sve to i osobno proživjeti, to su i dragocjeni podsjetnici na sve što je učinjeno da bi se oslobodio svijet. Veterana tog rata sve je manje – a vrijeme ostavlja trag i na lokacijama koje su se upisale u povijest. Zidovi se urušavaju, metal je sve hrđaviji, a priroda ponovno osvaja mnoge od njih. Uskoro ih više neće ni biti. Ali još uvijek tisuće priča nisu ispričane, a u ovoj šestodijelnoj seriji svaka epizoda bavi se jednim povijesnim događajem.

Prva epizoda otkriva istinske razmjere sudjelovanja afroameričkih vojnika u Bitci u Ardenima, a stručnjaci prate put onih koji su se u rasno podijeljenoj vojsci borili protiv rasizma. U drugoj epizodi povjesničari istražuju poprište jedne od najduljih i najkrvavijih bitaka, one u Monte Cassinu. Treća epizoda bavi se pričom o sudbini Malte, koja je za vrijeme rata visjela o koncu, dok stručnjaci istražuju obrambenu infrastrukturu tog sićušnog otoka kako bi otkrili na koji je način preživjela Opsadu Malte. Četvrta epizoda serije prati Dan D, a suvremeni dronovi pomažu stručnjacima da prouče njemački sustav rovova i odvažnu akciju komandosa. Ostaci tenka potopljenog u moru pokazuju koliko su opasne bile i pripreme za Dan D. U petoj epizodi, Bitci za nebo, pratimo borbe u zraku, od izuma radara do Hitlerova „čudesnog oružja“. U šestoj i posljednjoj epizodi revolucionarne snimke iz dronova i stručnjaci za povijest istražuju neke od ključnih lokacija diljem bivšeg Trećeg Reicha da bi otkrili na koji je način doista djelovao Nacistički ratni stroj.

S pomoću suvremene tehnologije dronova i 3-D modeliranja, povjesničari i stručnjaci posjećuju lokacije diljem Europe, otkrivaju nove spoznaje i udahnjuju život nekim od neispričanih ratnih priča. Dokumentarnu seriju DRUGI SVJETSKI RAT DRONOM – POTRAGA ZA DOKAZIMA premijerno pogledajte na programu Viasat History u 23:00 sata od ponedjeljka, 13. rujna.

Za više informacija o programu Viasat History, posjetite www.viasathistory.com.hr

Pratite više na: https://www.facebook.com/ViasatHistoryHR