Shaun Evans i Roger Allam o rastanku

Već više od tri desetljeća ‘Morse’ je prisutan na našim TV ekranima. John Thaw prvi put je oživio mračnog detektiva romanopisca Colina Dextera u seriji Inspektor Morse koja se prikazivala od 1987. do 2000. godine. Endeavour – Mladi Morse se pojavio 2012., sa Shaunom Evansom u ulozi mladog Morsea. Sada, nakon devet vrlo uspješnih i omiljenih sezona serije, došao je kraj.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Epic Drama Hrvatska (@epicdramahr)

„Mislim da su svi znali da je pravo vrijeme za završetak“, izjavio je Shaun Evans. „Nismo mogli zauvijek. Bilo bi nemarno nastaviti. Važno je završiti u pravo vrijeme i završiti seriju dobro.“ Prva epizoda, koju je Shaun režirao, počinje u proljeće 1972. i prikazuje detektiva Eneavoura i njegovog šefa Freda Thursdaya, kojeg glumi Roger Allam, kako ulaze u novu eru promjena, kako profesionalno, tako i osobno.

„Bilo je važno da svi glavni likovi dobiju svoje oproštajne trenutke“ kaže Shaun. „To odražava demokratski način na koji smo radili. Svi smo zajedno od početka i svačiji rad je ravnopravan. To je bila jedna od briljantnih stvari o Endeavouru. Da, usredotočili smo se na slučajeve i priču između Eneadvoura i Thursdaya, ali svi glumci glume likove čiji su životi jednako zanimljivi i bogati. To je važno naglasiti.“

„Iznimno sam zahvalan što nas publika podržava već 11 godina. Svaki zaključak je melankoličan, ali u ovom je bilo vrlo malo tuge. Postojao je trenutak kada sam shvatio da više neću raditi sa svojim kolegama na Endeavouru, ali te su radne odnose zamijenila neka zaista sjajna prijateljstva.“

„Posljednje dvije scene između Thursdaya i Eneavoura bile su prekrasne za glumiti sa Shaunom, a također i užasno emotivne. Kroz sve smo ove godine imali scene u pubovima i izvan auta, a kada smo shvatili da su ove posljednje, to je imalo veliki utjecaj na nas i pomoglo nam u glumi. To je bio razlaz i za likove i za glumce. Recimo da je to pomoglo u pristupu emocijama scene“, rekao je Roger Allam.

Istraga vodi Endeavoura i Thursdaya do proslavljenog orkestra, ali kad se dogodi druga tragedija, naš dvojac otkriva mrežu tajni u samom srcu orkestra. U međuvremenu jezivi londonski obračuni stižu i do Oxforda kad u napuštenom skladištu bude počinjeno brutalno ubojstvo. Tim tada dolazi do šokantnog otkrića koje upućuje na zlokobnu zavjeru koja uključuje gornje ešalone Oxforda i šire… a posljedice toga imaju svoju cijenu, primoravajući Thursdaya da razmisli o sigurnosti svojih najmilijih. Strange djeluje spreman za premještaj u Kidlington, a Bright priželjkuje mirniju budućnost. Kako će se to što članovi tima odlaze svojim putem odraziti na Endeavoura i Thursdaya?

Endeavour se vraća u posljednjoj 9. sezoni na program Epic Drama, 3. travnja u 21:00 sat.