16. svibnja 2023. – Povišen krvni tlak, odnosno arterijska hipertenzija najučestalija je bolest današnjice, a povodom obilježavanja Svjetskog dana hipertenziije u organizaciji Klinike Magdalena te u suradnji s Krapinsko zagorskom županijom, Općom bolnicom Bračak i bolnicom hrvatskih veterana i Specijalnom bolnicom za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice organizira besplatnu javnozdravstvenu akciju testiranja kardiovaskularno rizika, mjerenja krvnog tlaka, šećera u krvi i tjelesne težine. Javnozdravstvena akcija naziva Misli srcem provodit će se na Zivtovom trgu u Zaboku 16. svibnja te ispred bolnice u Krapinskim toplicama 17. svibnja između 10 i 12 sati, a svi oni koji neće biti u mogućnosti odazvati se ovoj javnozdravstvenoj akciji, svoj rizik od srčanih bolesti moći će izračunati putem noviteta – online kalkulatora na službenoj web stranici projekta Misli srcem.

“Visoki krvni tlak ili hipertenzija nastaje prilikom rasta krvnog tlaka do nezdrave razine. Ako se kod određene osobe izmjeri u više od tri puta tlak veći od 140/90 mmHg, smatra se da ta osoba ima povišeni krvni tlak. Odraz je to pojačanog rada srca i povećanog otpora u stijenci krvnih žila. Što su arterije uže, to je krvni tlak viši. Dugoročno, povećani pritisak može uzrokovati zdravstvene probleme, uključujući i srčane bolesti. Kako bi olakšali svima, kreirali smo online kalkulator putem kojeg je u par klikova moguće izračunati procjenu kardiovaskularnog rizika. Ovim putem pozivam sve da na službenoj web stranici projekta Misli srcem provjere utjecaj svog životnog stila na svoje kardiovaskularno zdravlje te time preventivno djeluju na mogućnost pojave visokog krvnog tlaka. Osnovni cilj liječenja krvnog tlaka je snižavanje povišenih vrijednosti krvnog tlaka, prevencija komplikacija, smanjenje invalidnosti i produljenje života. – poručio je doc. dr. sc. Krešimir Štambuk, pročelnik Zavoda za kardiologiju klinike Magdalena.

Prema istraživanjima HZJZ, čak 44-76% smanjenja smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti moguće je pripisati prevenciji i promjenama navika. Online kalkulator osmišljen je upravo kako bi se smanjio visoki postotak oboljelih od hipertenzije. Potrebno je samo unijeti svoje vrijednosti krvnog tlaka i odgovoriti na nekoliko jednostavnih pitanja. Za precizniji izračun možete upisati vrijednosti ukupnog i HDL kolesterola, koje možete pronaći na zadnjem nalazu

Savjeti liječnika i stručnjaka upučuju na redovitu tjelovježbu, zdravu i uravnoteženu prehranu, prestanak pušenja, smanjenje unosa alkohola, mjerenje krvnog tlaka te na redovite stručne preglede.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Organizacija događanja financirana je u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. iz Europskog socijalnog fonda.