Ulični Community Art festival-akcija Projekt Ilica: Q’ART ovog proljeća 30. travnja iz drugog pokušaja zatvara ulicu za promet i otvara za umjetnost. Projekt godinama djeluje kao umjetnička i građanska akcija koja živi umjetnost, uključivost, odnos prema prirodi, održivost, participativnost, društvene procese i kulturu u zajednici. Potaknut uvijek iznova situacijama i događajima u društvu aktivno artikulira i komunicira trenutna kretanja te stavlja u diskurs različite teme, pa tako ovaj puta aktivno uključuje građane da promisle o vrijednostima SOLIDARNOSTI, ZAJEDNIŠTVA i SUOSJEĆANJA. Platforme i prostori na kojima ove godine projekt komunicira, od fizičkih javnih površina do društvenih mreža, postati će mjesta inspiracije, mjesta interakcije i mjesta artikulacije gdje su svi sudionici i posjetitelji pozvani da se aktivno uključe u promišljanje ovih tema i gdje svojim izlaganjem, sudjelovanjem, nastupom i posjetom projekta daju svoj doprinos osnaživanju ovih važnih vrijednosti.

Program će se na Svjetski dan Jazza sastojati od mnoštva vrhunskih jazz izvedbi, književnih, modnih, umjetničkih i ostalih akcija i programa mnogih izvođača i izlagača. Zatvorena Ilica ovog puta poziva sve da otvore svoja srca prema zahvalnosti, suosjećanju i solidarnosti te barem na jedan dan zaborave na ljutnju, mržnju, ljubomoru, strah i nesigurnosti svih oblika i da prigrle ovaj jedinstveni život umjetnosti u zajednici. Ilica će disati punim plućima od 9 do 16 sati.

Na ovogodišnji svjetski dan Jazza moći ćete poslušati kvartet Valerije Nikolovske, trio Davora Doležala, bend Lele Kaplowitz, Trio Pavla Golubića, Bluzy Threesome, trio Matošević/Palčić/Žužić, a za super atmosferu na ART punktu će se pobrinuti DJ Goran Tomaš. Mladim umjetnicima Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu i dizajnerima s Tekstilno tehnološkog fakulteta na Art punktu u Ilici 85 pridružit će se od ove godine i studenti Akademije primijenjene umjetnosti iz Rijeke, Koncept revija je kao i uvijek točno u podne na Britanskom trgu gdje će nam studenti TTF-a i članovi ULUPUH-a prikazati svoje nove inspiracije.

Projekt Ilica: Q’ART se održava i sedmu godinu za redom zahvaljujući velikoj podršci izlagača i mikro donatora projekta kao i svesrdnoj podršci Grada Zagreba, Turističke zajednice Grada Zagreba i Obrtničke komore Zagreb.

Pratite novosti o projektu na društvenim mrežama i na web stranici projekta www.projekt ilica.com.

Za sve koji žele znati više o Projektu Ilica: Q’ART

Projekt Ilica: Q’Art je kolektivni public art projekt u procesu koji istražuje suvremeno i socijalno nasljeđe povijesnih avangardi, novih i progresivnih umjetničkih praksi, metoda i tehnologija, njihov utjecaj na društvene procese te istovremeno predstavlja suradnju umjetnika i građana na ključnim društvenim i ekološkim temama. Radi se o kolektivnom multidisciplinarnom projektu koji kroz društvene prakse, akcionizam, community art i public art postaje pokretač društvenog, ekološkog, estetskog i poetskog angažmana. Ključna motivacija Projekt Ilica: Q’ART je transformacija napuštenih i javnih prostora u središtu Zagreba, konkretno u njegovoj glavnoj ulici Ilici. Cilj je dugoročno promijeniti urbano iskustvo kroz društveno djelovanje umjetnika, udruga, sveučilišta, obrta i građana unutar zajednice. Glavna je tema i umjetnički koncept projekta „ODRŽIVA BUDUĆNOST“ i sve umjetničke, socijalne i društvene taktike za odgovorno promišljanje budućnosti, pravednosti, slobode, suosjećanja, kvalitete i dostojanstvenosti života, poštujući zajednicu i prirodu, kroz umjetničku percepciju, očuvanje ljudskosti i pravednosti prema prirodi. U 2023. godini projekt nastavlja s akcentiranjem i korištenjem praznih prostora i njihovog neiskorištenog potencijala, ali i otvaranja diskursa o odumiranju i s druge strane o modelima njegovanja kulturnog nasljeđa kojim je Ilica protkana i koji treba biti dio kvalitetnog identiteta svakog grada.