Gospođa X bila je nesretna u braku. Pitala me što joj je činiti da se partner promijeni, jer kad god ona načne temu da je nesretna i nezadovoljna on se ogluši. Odgovorila sam joj da nikoga nije moguće promijeniti.  Staro pravilo jest da možeš mijenjat samo sebe. NIKAD DRUGOG. Taj netko mora se motivirati sam.

Gđa X nije bila zadovoljna odgovorom. Pismo koje mi je uputila bilo je ah, da… pomalo i neugodno.

I sama znam kako je to bolno prihvatiti kada nekoga istinski volite, a znate da se taj netko neće promijeniti i da se vaš odnos neće moći održati u takvim okolnostima. Nije odustajala i ponovno mi je pisala. Tada sam joj odgovorila da mu iskreno napiše pismo u kojem će mu bez imalo predbacivanja opisati svoje napore koje ulaže da spasi brak. Isto tako savjetovala sam joj da mu bez ružnih riječi i gorčine kaže kako je ovo zadnji put da ona pokušava nešto promijeniti no da to ne zvuči kao ultimatum. Ona mora biti svjesna da svatko ima pravo živjeti kako hoće i da ga ona ne misli ucjenjivati već mu samo dati do znanja kako joj je jako stalo do toga da očuvaju brak jer da ga ona neizmjerno voli i da želi da postanu bliski, intimniji te da zajedno porade na promjeni.

Također mora shvatiti da, ako on ne želi takvu promjenu, za nju bi bilo najbolje da krene dalje, kako bi jednog dana pronašla nekoga s kim će moći dijeliti takvu viziju ljubavi.  Na taj način oslobodit će i njega.

Bila sam sigurna da gospođa nije smogla snage da napiše pismo, no prevarila sam se. Prije nekoliko dana stigla je njena zahvala. Bila je presretna, kao i ja. Ponekad je potrebno tako malo, a opet tako puno. Rekla je kako je pismo stajalo puna tri mjeseca u ladici, no kako se ništa nije mjenjalo, odvažila se ostaviti ga na kuhinjskom stolu umjesto večere. On je u početku bio izvan sebe od bijesa. Kasnije se bura stišala i uskoro su prevladali prepreke i oživjeli svoju ljubav.

Bitno je smoći emocionalnu odvažnost i obaviti neugodan razgovor. Ukoliko to niste u stanju, možete uvijek, kao gospođa X napisati pismo, bez gorčine, ružnih riječi ili ucjena. Bit će to zasigurno jedna od težih, ako ne i najtežih stvari koje ćete učiniti ne samo za sebe već i za njega. Pa i za vaš brak i vašu djecu ako ih imate.

Neki ljudi možda ne vide ono što vas muči ili jednostavno nisu u stanju sagledati postojeću situaciju, pa niti održati vezu kakvu priželjkujete. Stvar nije u tome da se namjerno truciraju da vam dignu živac, ili vas hotimice žele unesrećiti. Jednostavno ne mogu funkcionirati na istoj emocionalnog razini na kojoj funkcionirate vi. Možda to i ne žele. Na žalost, mnogi parovi na početku veze to ne primjećuju, jer svi smo na početku jako, jako zaljubljeni.

Zaljubimo se, osnujemo obitelj, pojave se problemi i tek onda vidimo da smo vrlo različite osobe sa dijametralno suprotnim stavovima i vizijama od kojih često ne odustajemo. I ne treba uvijek tražiti krivca, jednostavno, nekada naši svjetovi nisu spojivi! No prije nego što zaključimo da smo potpuno nekompatibilni i da se on/ona neće promijeniti, savjetujem iskren razgovor! Ili pismo!

Rosie Kugli