Klizalište Velesajam u Zagrebu spremno je za ledeni spektakl.55. Zlatna pirueta ovoga puta u čak četiri natjecateljska dana ponovno okuplja velike svjetske zvijezde, a naš jedini predstavnik Jari Kessler spreman je i jedva čeka izaći na led, rekao je na konferenciji za novinare Goran Štimac, dopredsjednik Hrvatskog klizačkog saveza i predsjednik Klizačkog kluba Leda čiji je Kessler član od 2019. godine:

“Jari je jedan vrlo skroman dečko s kojim smo ostvarili suradnju preko naših klizača koji su u Italiju odlazili na kampove. On je tamo trenirao i 2019. godine konačno smo uspjeli dogovoriti da postane član KK Leda te nastupa za Hrvatsku. Jari i danas uglavnom trenira u Italiji, a kad je u Zagrebu radi s trenericom Mirnom Librić, a tu je i Ivana Jakupčević Marinković, također naša trenerica koja sve to nadgleda. Jari je uspio skupiti bodove za nastup na Europskom i na Svjetskom prvenstvu iduće godine.

Naš cilj je sada je ostvariti plasman na Zimske olimpijske igre, što bi za Hrvatsku bio izniman rezultat. On je vrlo vrijedan, pa tako kad nije na ledu ili na pripremama, radi kod roditelja u hotelu, zaista jedan odličan sportaš.

Ozljede je sanirao i u dobroj je formi. Vidjet ćete da je spreman i nadamo se da će ostvariti super rezultat i nove bodove.”

Predsjednica Hrvatskog klizačkog saveza Morana Paliković Gruden sretna je ponajprije što se Zlatna pirueta nakon dvije godine vratila u Zagreb:

“Meni je drago da jedno ovako veliko natjecanje u umjetničkom klizanju organiziramo u dvorani u kojoj su i nastupi i treninzi. To je jedna velika umješnost i zato posebno zahvaljujem svima koji su uključeni u organizaciju. Jako je važno da se Zlatna pirueta očuva i održava svake godine.

Danas su ovdje klizačice i klizači iz 30 zemalja kojima je Pirueta važna zbog skupljanja bodova za Europsko i Svjetsko prvenstvo iduće godine. Nadam se da će sve proći u redu i da ćemo sljedeću godinu dočekati s nekom boljom situacijom.

Koristim priliku istaknuti da je klizanje vrlo popularan sport u Hrvatskoj. Prošle godine je za Advent diljem Hrvatske izgrađeno 66 ledenih površina, a ove godine me uvjeravaju da ih je čak 70. Ako je to tako i ako u prosjeku taj jedan led košta između 30 i 40 tisuća eura, onda moramo razmisliti i napraviti plan da se u Hrvatskoj sagradi više dvorana, kako bi se što više ljudi moglo baviti ovim krasnim i teškim sportom.”

Direktorica 55. Zlatne piruete Melita Juratek Cipek, zadovoljna je odazivom klizačica i klizača koji dolaze u Zagreb:

“Izrazito smo sretni što se Zlatna pirueta vratila u Zagreb, iako u otežanim uvjetima. Organizacijski odbor napravio je velike napore kako bi dvoranu na Velesajmu učinio lijepom i spremnom za sve sudionike koji nam dolaze iz čak 30 zemalja svijeta. Ove godine vratili smo Piruetu u Zagreb te se nadamo da ćemo sljedeću svi zajedno dočekati u Ledenoj dvorani Doma sportova, gdje joj je i mjesto i gdje se održavala veliki dio godina svoga postojanja.”

Sanda Dubravčić Šimunjak svojom je blistavom karijerom obilježila kako zagrebačko klizanje tako i Zlatnu piruetu. Nekad kao klizačica, danas s druge strane leda sudjeluje u radu Hrvatskog klizačkog saveza kao službena liječnica. Osvrnula se na činjenicu koliko je ova sport napredovao u odnosu na godine kada je ona natjecala:

“Nevjerojatno je koliko je klizanje kao sport otišlo naprijed. Danas klizanje od natjecatelja zahtjeva da budu brzi, agilniji, kreativniji i da zapravo uspiju izvesti te svoje programe u što boljoj interpretaciji. Nedavno sam gledala Oksanu Baiul i vidjela da je u jednoj pirueti okrenula samo 5 okreta te s time bila olimpijska pobjednica. To danas nema šanse.  Ne bez ne znam koliko položaja unutar jedne piruete, da ne kažem dizanja noge iznad glave što zahtjeva stvaranje određenog nivoa kojeg mi suci ocjenjujemo.  Već tu se u samo na onim bazičnim ocjenama vidi koliko je klizanje otišlo naprijed. Da ne spominjem novi način suđenja, pa broj trostrukih, četverostrukih skokova koji dodatno opterećuju sustav za kretanje kod klizača. Sve je to rezultirao većim brojem ozljeda, većim brojem oštećenja, pa bi Svjetska klizačka federacija tu, po meni, trebala napraviti jedan balans. No, oni i dalje žele atraktivnost ovoga sporta što sve skupa dodatno opterećuje natjecatelje i nas liječnike koji o njima moramo voditi brigu.”

55. Zlatna pirueta na Velesajmu počinje u srijedu 6. prosinca svečanim otvaranjem u 16 sati, nakon čega će na led parovi i klizači. Ulaz je za sve posjetitelje slobodan.