Kiruna, najsjeverniji grad Švedske, do kojeg se može doći letom iz Stockholma, može se pohvaliti živopisnom autohtonom laponskom kulturom, svemirskim centrom i najvećim podzemnim rudnikom željezne rude na svijetu. No zimi se događa nešto čarobno te se ova regija pretvara u zimsku zemlju čudesa čiji je udaljeni krajolik prekriven snijegom i obasjan šarenom polarnom svjetlošću.

Putnici mogu uživati u širokoj lepezi uzbudljivih aktivnosti, od vožnje saonicama koje vuku sobovi do hodanja s krpljama, i otkrivati drevne šume, golema jezera i planine.

Uz najveću koncentraciju smještaja u tom sjeverozapadnom kutku Švedske posjetitelji mogu prenoćiti na nevjerojatnim mjestima, od ugodnih planinskih kuća do prvog hotela načinjenog od leda na svijetu.

Snježni festival u Kiruni (koji se održava od 24. do 28. siječnja) posjetiteljima koji dođu u siječnju nudi razne zabavne aktivnosti, od vožnje saonicama koje vuku psi do umjetničkog klizanja, te glazbene nastupe uživo, izložbe slika i natjecanje u izradi skulptura od snijega. Da biste upoznali grad uz pratnju lokalnog vodiča, rezervirajte privatni obilazak Kirune pješice za obitelji, koji se odvija laganim tempom, a obuhvaća najbolji vidikovac na najvišoj planini u Švedskoj, Kebnekaise.

Gdje boraviti: mali obiteljski objekt Máttaráhkká Northern Light Lodge nudi jedno od najboljih iskustava promatranja polarne svjetlosti u Laponiji, a od Kirune ga dijeli samo kratka vožnja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by chrisFontana (@cf3go)

Tijekom dana gosti mogu na najbolji mogući način iskoristiti besplatne skije za skijaško trčanje i krplje te se baviti raznim uzbudljivim aktivnostima, od obilazaka na motornim saonicama do vožnje saonicama koje vuku psi. Navečer se mogu ugodno smjestiti uz kamin ili opustiti u vrućoj kupki u hidromasažnoj kadi ili sauni. Sobe imaju pogled na planine i uređene su po uzoru na tradicionalnu laponsku umjetnost, a tijekom doručka iz objekta se pružaju najbolji pogledi u Kiruni na snijegom prekrivene planinske vrhove i pokojeg soba u prolazu!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by chrisFontana (@cf3go)