Film prema istinitoj priči donosi srpski hit mejker!

Ovog mjeseca, nakon nacionalne premijere na Zagreb Film Festivalu, povijesni triler „Čuvari formule“ stiže u domaća kina 16. studenoga! Dragan Bjelogrlić, tvorac kultnih povijesnih serija Senke nad Balkanom i Montevideo, Bog te video, još jednom je posegao u nedaleku povijest prošlog stoljeća za inspiraciju u istinitim pričama te potencijalnim zavjerama.
Trailer filma prikazuje tešku i turobnu, ali napetu i trilerovsku pozadinu hladnoratovskog perioda s kraja 1950-tih te s čim su se sve nakon nesreće suočili ozračeni jugoslavenski znanstvenici iz instituta Vinča…Nakon nesreće u Institutu za nuklerna istraživanja u malom mjestu Vinča 16 kilometara od Beograda, grupu dežurnih znanstvenika odvodi tajna policija. Smješta ih se u posebnu parišku kliniku gdje ih preuzima francuski onkolog Georges Mathe, s idejom dosad nikad testirane i zastrašujuće metode liječenja zračenja…
Filmska i TV ikona Dragan Bjelogrlić (filmovi Montevideo, Bog te video koji je izabran za srpskog kandidata za nagradu Oscar i Toma, kojega je u kinima u regiji pogledalo skoro milijun ljudi, te serije Vratiće se rode, Žigosani u reketu, Montevideo, Bog te video, i Senke nad Balkanom koja je postala prva srpska serija na Amazon Prime streaming platformi) redatelj je i koscenarist ovog filma, a na scenariju je radio s Vukom Ršumovićem (mini serija Kalup, filmovi Zlatni dečko, Ničije dijete) i Ognjenom Sviličićem (Oprosti za kung fu, Armin).
U glavnoj ulozi Georgesa Mathea je nagrađivani francuski glumac Alexis Manenti, poznat po filmu Les Miserables iz 2019. koji je bio nominiran za Oscara. U ostalim ulogama jugoslavenskih likova su Radivoje Bukvić (serije Senke nad Balkanom i Besa), Jovan Jovanović (serije Šetnja sa lavom, Žigosani u reketu), Alisa Radaković (Peščane plaže Marsa, Zlatni dečko) te kultni Miki Manojlović (Neka ostane među nama, Trag divljači, Stric, Južni vjetar serijal).
Od 16. studenoga pogledajte „Čuvare formule“, novu uspješnicu Dragana Bjelogrlića koja je osvojila nagradu publike „Srce Sarajeva“ i koja među prvima u regiji ostvarila prikazivanje na kultnom festivalu u švicarskom Locarnu i osvojila hvaljenu nagradu američkih kritičara Variety Piazza Grand. Pripremite se za kino i provjerite jesu li u pravu oni koji ovaj film nazivaju „srpskim Oppenheimerom“!