Vrhunska jela od tune u porečkim restoranima i gastro kornerima na rivi, sjajan glazbeni program te gastro spektakl u restoranu Spinnaker obilježit će ovogodišnje izdanje festivala posvećenog kraljici Jadrana

 16. lipnja 2023. – Nakon tri godine pauze, Poreč će ovog rujna ponovno postati ultimativno odredište za sve ljubitelje tune. Ova popularna turistička destinacija je od 2015. do 2019. godine bila dom najvećem međunarodnom natjecanju u lovu na veliku ribu na Jadranu TunIstra Offshore World Challenge, koje je u kombinaciji s Tunalicious Street Food Festivalom trajno pozicioniralo Poreč na kartu big game ribolova i s njim povezane gastronomije.

Ove godine, od 1. do 10. rujna u Poreč se vraća Tunalicious Street Food Festival, manifestacija koja tunu čini dostupnom širokoj publici. Rujan je znakovito odabran kao termin ovog festivala jer se tada u istarskom akvatoriju kreću kapitalni primjerci tune. Na posljednjem izdanju ovog festivala 2019. godine ulovljena je rekordna tuna težine 198,75 kg i duljine 213 cm, a u ovim vodama nije rijetkost susresti još grandioznije primjerke. Poreč se nameće kao logičan odabir za sve ljubitelje adrenalina koji se žele okušati u ovom sportu jer imaju priliku isploviti iz porečke luke u pratnji iskusnih tunolovaca i uživo doživjeti neizvjesnost potrage i čar borbe s ovim kraljicama mora.

Od prvog Tunalicious izdanja 2015. godine, Poreč se i u gastronomskom smislu razvio kao idealno mjesto za kušanje jela od tune vrhunske kvalitete. Bilo u obliku street fooda ili u fine dining restoranima, ova visokokvalitetna namirnica je u Poreču dostupna svima.

Za vrijeme ovogodišnjeg Tunalicious Street Food Festivala, posjetitelji će moći uživati u obilju gastronomskih sadržaja koji su dostupni kroz tri programske kategorije: Tuna Restaurant Week, Spinnaker Gourmet Stage i Tunalicious Street Food Festival. Iako se TunIstra natjecanje ove godine neće održati, iskustvo lova na veliku ribu kontinuirano je dostupno kroz rekreativnu ponudu big game izleta i brodova u Poreču.

U sklopu Tuna Restaurant Weeka, od 01. do 10. rujna, u odabranim porečkim restoranima, domaći i strani gosti moći će kušati posebno pripremljene jelovnike na bazi tune i ostalih morskih delicija po promotivnim cijenama. Popis restorana i njihovi meniji bit će uskoro objavljeni na službenoj web stranici festivala.