Užurbana, zdravstveno osviještena generacija potvrđuje snažnu vjeru u blagodati mlijeka, pružajući mogućnosti za rast potrošnje.

milkPotrošači širom svijeta i dalje većinom pozitivno misle o mlijeku, razumiju njegovu hranjivu vrijednost, ali i misle da raznolikost i praktičnost ne prate tempo modernog stila života i očekivanja.

To je zaključak međunarodne studije potrošača koju je naručio Tetra Pak i koja je objavljena u tvrtkinom osmom mliječnom indeksu.

ZDRAVSTVENE KORISTI MLIJEKA

  • Mlijeko i kontrola težine.Postoji sve više znanstvenih dokaza o ulozi mlijeka i mliječnih proizvoda u kontroli težine za sve dobi te da osobe koje pokušavaju izgubiti težinu ne trebaju smanjivati unos mlijeka, već ga povećati kada smanjuju kalorije iz drugih izvora. Osim toga, poznate koristi kalcija i proteina u smislu održavanja mase kostiju i mišića čine mlijeko posebno dragocjenim dijelom zdrave prehrane tijekom režima gubitka težine.
  • Mlijeko i zaštita od kardiovaskularnih bolesti. Unatoč nekim mitovima, činjenica je da ne postoji dokaz povezanosti mlijeka i bolesti srca – u nekim slučajevima mlijeko pomaže smanjivanju rizika bolesti srca bez obzira na sadržaj masti u njemu.
  • Mlijeko i krvni tlak. Nemasni mliječni proizvodi (približno tri porcije dnevno) komponente su DASH dijete za snižavanje krvnog tlaka (Dietary Approaches to Stop Hypertension), koja je u velikoj mjeri promovirana u SAD u prevenciji i liječenju visokog krvnog tlaka. Studije su povezale efekte snižavanja krvnog tlaka s bioaktivnim peptidima koji se proizvode prilikom probave mlijeka, kao i s vitaminom B (riboflavin) i mineralima koje mlijeko sadrži. Izgleda najvjerojatnije, da su ovi efekti rezultat interakcije između hranljivih tvari u matrici učinaka mlijeka.
  • Mlijeko i zaštita od dijabetesa tipa 2. Veliki broj studija pokazao je da mlijeko i mliječni proizvodi mogu pomoći smanjenju rizika od nastanka dijabetesa tipa 2. Još uvijek nije jasno koje su hranljive tvari za to odgovorne, ali kalcij, magnezij, protein iz sirutke, masne kiseline i vitamin K mogu imati ulogu jer među njima može postojati interakcija.

Konzumacija mlijeka u Hrvatskoj

Prema posljednjim podacima kojima raspolaže tvrtka Tetra Pak, konzumacija mlijeka u Hrvatskoj 2014 bila je 62,8 litara po glavi stanovnika, više nego u drugim zemljama u regiji – Sloveniji 59,04 i Srbiji samo 29 litara po glavi stanovnika. Procijenjeno je da će se ta količina u Hrvatskoj 2015. godine neznatno smanjiti i iznositi 61,2 kao i u Sloveniji – gdje će biti 57,5 litara, dok će u Srbiji porasti i iznosit 29,6 litara po glavi stanovnika.

Nutricionisti preporučuju unos 250ml mlijeka i to dva do tri puta dnevno.

DOKAZANA DOBROBIT MLIJEKA

Trajno i čvrsto vjerovanje modernog potrošača u dobrobit mlijeka možda i ne iznenađuje. Zasnovano je na desetljećima dokazanog istraživanja koje je pokazalo da mlijeko osigurava energiju i hranu koju je teško zamijeniti. Svake godine nove studije pridonose našem razumijevanju njegovih zdravstvenih koristi.

 UNIVERZALNA ISTINA O MLIJEKU

  • Mlijeko je nutritivno gusta hrana koja sadrži niz hranljivih tvari koje se prirodno mogu zajedno naći samo u mliječnim izvorima.
  • Mlijeko je bogato kalcijem i drugim hranljivim tvarima koje su neophodne za čvrste kosti i zube (uključujući fosfor i kalij).
  • Mlijeko sadrži visokokvalitetne proteine koji su neophodni za izgradnju i održavanje mišića.
  • Mlijeko sadrži hranljive tvari i mikronutrijente koji su od temeljne važnosti za zdravlje i imaju ulogu u funkcioniranju živaca i mišića, oslobađanju energije, vidu, zgrušavanju krvi i stvaranju crvenih krvnih zrnaca, probavi, krvnom tlaku, zdravlju kože, imunološkom sustavu, psihološkim funkcijama i rastu.

MATRICA UČINAKA MLIJEKA

Moguće je dobiti sve hranljive tvari koje se nalaze u mlijeku i iz druge hrane, ali to nije uvijek lako učiniti, a i čini se da postoji nešto posebno u mliječnom nutritivnom skupu. Mlijeko je složena hrana i aktivne zdravstvene koristi pojedinačnih hranjivih tvari koje sadrži veće su kada se kombiniraju zajedno u mlijeku nego kada se dobivaju iz različitih izvora – ovo je “matrica učinaka mlijeka”. Na primjer, efekti mlijeka na zdravlje kostiju mogu dijelom biti uslijed međusobne pozitivne interakcije kalcija, proteina i fosfora, s laktozom i bioaktivnim peptidima tijekom probavnog procesa, prije nego zbog “efekta kalcija” kako se prije mislilo.

“Mlijeko i mliječni proizvodi odličan su izvor kalcija u hrani, minerala koji se povezuje sa zaštitom i liječenjem hipertenzije, pretilosti i osteoporoze. Mliječni proizvodi također imaju ulogu u zaštiti od karijesa zuba, metaboličkog sindroma, kardio-vaskularne bolesti, dijabetesa mellitus tipa 2, bubrežnih kamenaca i razvoja određenih raka (debeloga crijeva i dojke). Konzumiranje mlijeka također se pokazalo korisnim u sportu.”

Lic. Rafael Cornes, FEPALE (Pan Američki savez proizvođača mliječnih proizvoda)